Списъкът, за който никой не говори

В случая КТБ, всички погледи са насочени към списъка на бенефициентите на кредити без покритие. В този неизбежен фалит, има една друга група хора, които за сега остават в сянка…

За повече яснота, ще припомня аферата с изкупването на българския дълг. Тогавашният министър на финансите направи публично изявление, че страната ни ще изкупи част от дълга си. Стойността на българските ценни книжа по това време беше сравнително ниска. Обявата на Милен Велчев обаче задейства спекулативно и цената им тръгна стремглаво нагоре. В резултат на преднамерената изява на министъра, българската държава понесе значителни загуби, защото изкупи дълга си на много по-висока цена, а притежателите му си напълниха „гушите“ благодарение на „падналата от небето“, спекулативно надута стойност.

Подобно действие в Европа и САЩ е престъпление. Нарича се „спекулативна информация с цел обогатяване“. Тя се наказва по-строго от неплащане на кредит.

В дните преди затваряне на КТБ, група хора са изтеглили влоговете си, заедно с лихвите. Тях няма да ги видите на опашката пред входа на банката. В момента те потриват ръце и палят свещи от благодарност към този, който им е подал „спекулативната информация“. В деня в който имената им излязат на светло, някои от тях може да заминат „на топло“.

Comments

comments