Спират частни строежи в общините от 2019 г.

От 2019 г. частни инвеститори няма да могат да строят на територията на община, която няма общ устройствен план, напомни зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Изискването е записано в Закона за устройство на територията и срокът за изработване на ОУП вече беше удължен.Първоначално забраната трябваше да влезе от тази годинa, пише “Труд”.
Отсрочката беше направена с мотив, че изготвянето и приемането на плановете и екологичната им оценка често се проточват във времето заради обжалвания и бавно произнасяне на съда. „Там, където няма приет общ устройствен план, няма да могат да бъдат преобразувани имоти и да бъдат изготвени подробни устройствени планове (ПУП) след 2019 г.“, разясни Нанков.
Например ако частен инвеститор е закупил терен без ПУП в община, която няма изготвен ОУП, няма да може да започне да строи на него, тъй като няма да има право да направи подробния план за имота си. Изключение ще се прави единствено за приоритетни инвестиции, публични сгради и обекти от национално и регионално значение.
Зам.-министърът изтъкна няколко причини за нежеланието на общините да изготвят ОУП. Най-често причината е липсата на финансов ресурс, както и прекалено либералната нормативна уредба до 2012 г. „Някъде има кметове и представители на местната власт, които по субективни причини не искат да развиват територията си равномерно и предвидимо“, добави той. По думите му именно липсата на общи устройствени планове е довела до хаотичното презастрояване в някои региони, както и до урбанизирането на горски и земеделски територии през последните 25 години. Изготвянето на ОУП за една община излиза от 200 000 до 400 000 лева. Около половината от сумата се покрива от бюджета. В 3-годишната бюджетна прогноза за тази цел са заделени за всяка година по 5 млн. лева. „През настоящата година ще одобрим и финансираме между 50 и 60 общини“, обясни Нанков. По думите му за миналата година от предвидените 5 млн. лева неусвоени са останали 2 млн. лева.

Comments

comments