Спекула с лекарства в интернет – продават ги на нереално високи цени

От седмици фармацевти са втрещени от истерията, с която се опразват аптеките. Като на война е. Всеки граби и се презапасява, а за хора с други болести извън COVID не останаха медикаменти.

Хората се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента, а такива липсват след това за реално болните.

И ако, до преди седмици всичко се обясняваше със страховете на хората, то днес вече говорим за сериозни злоупотреби и опит да се изкарват пари, на гърба на болни хора. Става дума за поредната схема за нелегална продажба на лекарства по интернет. Наша проверка показва, че в много сайтове за безплатни обяви се предлагат различни медикаменти на тройно по-високи цени.

Така се натъкнахме на две обяви за „Авирон рапид“, който сподпома естествената защитна функция на имунната система. Нормалната цена на една опаковка от него в аптеките е около 18 лв. В мрежата, има оферти за 40 лв., 55 лв. , като единият „търговец“ предлага „промоция“ от 2 опаковки за 95 лв.

 

Слабият контрол върху паралелната търговия на скъпи медикаменти прави българската здравна система удобна за източване. Пациентите са губещите.

“ Болните в момента са лишени от някои лекарства, защото липсват в аптечната мрежа, докато някакви хора се възползват от това и печелят пари. Това е недопустимо.“, коментира възмутена жена в социалната мрежа. Подкрепа среща и в други потребители, които са скандализирани от подобни обяви.

Намираме обява и за антибитиока „Азитрокс“, който също се изписва на болни от КОВИД-19. В сайта за безплатни обяви, „търговецът“ е сложил цена 15 лв., при реална 10 лв. , в описанието на обявата той обяснява, че  антибиотика му е предписан грешно, после му предписали друг, а „Азитрокс“ му останал и тъй като в момента го няма в аптечната мрежа, а има хора, които се нуждаят, „продавачът“ великодушно го предлага…с надценка.

Подобни злоупотреби не са от днес, но сега повече от всякога е важно властите да упражнят контрол и да накажат тези, които си позволяват да търгуват със здравето и страха на хората.

Страната ни, както и света са изправени пред предизвикателството на една зараза, която отне живота на милиони хора, докато други се възползват от ситуацията по един долен и нечовешки начин.

 

Comments

comments