Спасяването на живота на друго същество е присъщо не само на хората, стана ясно от изследване

Спасяването на живота на друго себеподобно същество е присъщо не само на хората, пише Би Би Си.
Според нов проведен експеримент с плъхове, те ще се притекат на помощ на приятелите си от удавяне. Когато един от тях паднал във вода, друг плъх бързо се научил как да борави с лост, за да помогне на другарчето си да избяга на сухо и безопасно място. Те правели това, дори и когато са изкушавани от блокче шоколад. Използвали лоста, за да помогнат на свой събрат, дори, когато това означавало, че ще загубят лакомството.
Това показва, че плъховете се ангажират да помагат и показват „просоциално поведение“ дори и това да не им носи награда. Да помогнат на плъх в беда е ценно за тях.
Опитът от миналото също играе роля в подобно поведение. Ако плъхът спасител е имал подобно преживяване и е бил близо до смъртта, той много по-бързо се впуска да помогне на свой приятел.
Експериментът позволява да се направят изводите, че плъховете могат да показват съпричастност, признават страданията на другите и искат да ги облекчат. Разкритието, че плъховете демонстрират емпатия, може да доведе до редица други проучвания, даващи представа за невронната основа на социалното поведение на малките и не много приятни на човека създания.

Comments

comments