София ще възродява българската история с втори паметник на български владетел – княз Борис I

През есента на 2016 г. София ще възроди българската история най-вероятно с втори паметник на български владетел след този на цар Самуил – на княз Борис I Покръстител. Новината съобщи за „Преса“ главният архитект на столицата Петър Диков.
Вече четири инициативни комитета подкрепят идеята и са заявили ангажираност пред общината да работят за реализирането й. Един от тях е фондация „Българска памет“. Тя спонсорира с над
100 000 лева изграждането на паметника на цар Самуил и се оглавява от създателя си – известния меценат и филантроп д-р Милен Врабевски.
„Заставам изцяло зад тази инициатива. Княз Борис Покръстител заслужава този монумент, защото е владетелят, който е приобщил България към европейските ценности“, съобщи главният архитект.
„Идеята ни е да направим другата година през есента национални чествания на 1150-годишнината от присъединяването на страната ни към европейското християнско семейство. Кулминация на тържествата ще бъде откриването на паметника на княз Борис Покръстител. Той първи започва този процес през 864 г.“, каза д-р Врабевски.
Междувременно председателят на фондацията се е срещнал вече с президента Плевнелиев и с патриарх Неофит и ги е запознал с инициативата. И двамата са изразили подкрепа към нея. „Сега ще представя на президента план за провеждането на честванията и очакванията ни са те да преминат под неговата и на патриарха егида“, подчерта меценатът.
Той каза, че предварителните планове са това да бъде монумент композиция като тези на Цар Освободител и на Съветската армия. Ще има главна фигура – Борис I, седнал примерно на трон, а около него ще са разположени съпътстващи елементи, които са символи на делото му – Свети Седмочисленици, българската войска, строежът на църкви и манастири и обучението на деца в тях. Самата фигура на Борис I пък ще е два-три пъти по-голяма от тази на Самуил.
Мястото, където да бъде поставен паметникът, тепърва ще бъде подложено на публични дискусии, както и подробностите около самият проект.
Един от вариантите е паметникът да бъде монтиран на мястото на бившия мавзолей, а друг – до сградата на Светия синод край храма „Св. Ал. Невски“.
Целият проект ще струва над 200 000 лева. „Надяваме се банки, фирми и крупни предприемачи да се включат във финансирането. Ако такива не се намерят, фондация „Българска памет“ с радост ще дари парите“, заяви д-р Милен Врабевски пред „Преса“ .

Comments

comments