София заема 17 място от градовете в света за предлагане на евтина бира

София е на 17-о място в света по най-евтина бира в индекс на разходите за туристите, подготвян от британския портал GoEuro.
Световната бирена класация обхваща 75 града в света като се взимат предвид цените на пет водещи световни марки както в супермаркетите, така и в заведенията. Не остават по-назад и най-популярните марки на местния пазар.
Централна и Източна Европа се представя на челните места в класацията, като София е в златната среда за региона, следвана от Будапеща – 18 място.
На първо място е Краков със средна цена от 1.66 долара за бутилка от 330 милилитра. Следван е от Киев със същата цена в щатската валута като там в заведенията е малко по-евтино, но пък в магазините – малко по-скъпо. Братислава е трета, Белград – осми, а Варшава – миналогодишният лидер, е вече на 13-то място.
Много по-назад в класацията заема столицата на северната ни съседка Букурещ – 2.83 долара е средната цена на бирата, която му отрежда 30-то място. С място по-назад е Любляна ( на 29-та позиция), а Прага е 26-та подред. Турски и гръцки градове пък изобщо не са включени в изследването.
Тазгодишната подредба, в някои аспекти различна от миналогодишната, е повлияна от поскъпването на швейцарския франк, запратил в дъното Женева със средна цена от 6.32 долара за бутилка (и над 10 долара в заведение). Преди нея са Хонконг, Тел Авив и Осло – най-скъпият град за любителите на бирата през 2014 г. Градовете в САЩ също са слезли надолу заради поскъпването на долара.
Индексът на цените на различни стоки и услуги, изготвян от GoEuro, позволява на туристите да се ориентират какви ще са евентуалните им разходи при техните пътувания, за да вземат информирани решения.

Ето първите 20:

1. Краков
2. Киев
3. Братислава
4. Малага
5. Делхи
6. Хошимин
7. Мексико сити
8. Белград
9. Асунсион
10. Банкок
11. Кайро
12. Кейптаун
13. Варшава
14. Бали
15. Манила
16. Сантяго
17. София
18. Будапеща
19. Богота
20. Севиля

Comments

comments