Соломон Паси: Пратете ни не 14, пратете ни 1400 танка

Американските танкове не са чужда военна техника, това е съюзническа техника. Откакто България стана член на НАТО и на ЕС ние вече трябва да говорим за съюзническата техника като за наша техника. Това заяви пред bTV Соломон Паси.
„Имаме договор за обикновените въоръжени сили в Европа, според който договор България има право на над 1000 танка на своята територия. Ние сме далеч под този определен от договора минимум. Така че това, което в момента трябва да кажем на американците, е: ”Пратете ни не 14, пратете ни 1400 танка”. Соломон Оаси подчерта, че „ние имаме прекрасни предбрачни договори с НАТО – първо договорът, според който влязохме в НАТО през 2004 година, след това е Северноатлантическият договор, след това подписахме със САЩ през 2003 година започна този процес, когато го инициирах с Колин Пауъл, договор за българо-американските военни съоръжения, които сега са в Ново село и в Безмер“.
Паси даде да се разбере още, че договорът след това беше подписан от БСП, от министър Калфин като външен министър на България. Самият Соломон Паси е бил председател на външната комисия и го ратифицирал в парламента по начина, по който бил подписан. „Тези два договора много добре определят нашите отношения с нашите съюзници. 1400 танка – това е нещо, което ще донесе голямо спокойствие на българина, това ще донесе спокойствие на общините, на градовете, на нацията“, категоричен бе Паси.
В коментар на изказването на Георги Първанов, че танковете ни правят мишена, Паси каза:
„Принципната грешка в подобен тип изказвания е, че липсата на въоръжение те прави сигурен. Истината е точно обратната – наличието на въоръжение те прави силен, наличието на въоръжение те подсигурява.
Един негов предшественик каза: „По-добре е танковете да дойдат” и в този смисъл неговият предшественик беше прав. В момента наистина е по-добре танковете да дойдат”.

Comments

comments