/СНИМКИ/ Петричкото Сдружение „Заедно можем повече“ отново в акция! С количка за придвижване, хладилник и подпомагане за издаването на „Фея Лилея“, се увенчаха усилията на членовете му през лятото!

44750602_2186057928311435_2075231710986895360_n


Сдружение “Заедно можем повече” проведе общо събрание, на което бяха избрани членовете на нов Управителен съвет, както и правилник за дейността на сдружението. За Председател отново и единодушно беше избрана Десислава Цилева. В УС влизат още Мариана Атанасова, Филка Попалексова, Антониа Мантарлиева, Диана Хаджимаргаритова, Мирослава Митончева, д-р Татяна Трайкова, Лидия Йовева, Мария Чангова-Фроликова, Траянка Янкулова и Женя Иванова. Направн беше и отчет на дейността на сдружението за месеците юли, август и септември.

Сдружението отново увенча с успех лятната си кампания. Многобройните инициативи на членовете му успяха да зарадват не един и двама жители на община Петрич. Помрачено от смъртта на 14-годишния Божидар от Струмешница, каузата за който обедини цялата община, лятото все пак даде резултати за Сдружението.

В специално интервю за Благоевград Нюз новият стар председател Десислава Цилева разказа за инциативите на „Заедно можем повече“ и ползите от тях:

– Здравейте, каква е равносметката от лятото? Какво свършихте и какво остана недовършено?

– Здравейте! По време на обявената лятна ваканция за Сдружението успяхме да финализираме започната инициатива и да осъществим още няколко:

На 16.07.2018 год. пристигна очакваното устройство за придвижване по стълби и неравности.Началото на тази инициатива бе поставено чрез кампанията „Купи мартеничка, подкрепи добри дела“ насочена към Виолета Рускова. Една млада и интелигентна жена загубила вяра в доброто и хората, тъй като не веднъж е била лъгана. …. 16.07.2018 ден, който тя никога няма да забрави. Не само, защото чрез приспособлението, което й връчихме ще може да излиза и да осъществява социални контакти, но и защото стимулът й за живот се върна, както и вярата в хората и в доброто.Силните думи на благодарност и сълзите от щастие в очите й говорят много…. „Благодаря Ви за усилията! Заедно можем и успяхме!

44750602_2186057928311435_2075231710986895360_n

През месец август постъпи молба от Кирилка Стоименова и нейното семейство за спешна нужда от хладилник. Кики е момиче, възпитаничка на дома „Петър Димитров” в с.Първомай. Членове на Сдружението дариха лични средства и само за два дни се събра сумата от 180 лева.Управителят на „Технополис”-Сандански, който е приятел на Сдружението, прибави към събраната сума още 50 лева, както и % отстъпка при закупуването. На 13.08.2018 год. Кики и нейното семейство получиха нов хладилник.

44654917_2175093802501359_4762914415374761984_n

През месец август получихме още една молба.Майка молеше да помогнем на 5 годишната й дъщеря Славина Руйкова. Детето е с множество диагнози: Синдром на Полант,Сънна апнея, както и тежка форма на астма.За да може детето да продължава да живее нормално спешно имаха нужда от закупуване на кислородна апаратура. Без нея всеки ден имаше риск за живота на детето и усложняване на състоянието й.Само за няколко дни апарата бе поръчан и бе подарен на Славинка. Бързата реакция се осъществи благодарение на постъпили средства от: „BLUE LOYS“- Петрич -500 лв., отбора по футбол на кв.Дълбошница-500 лв., семейство Янкулови -1300 лв., Лили Станкова-250 лв, граждани от квартал Дълбошница също помогнаха.

– Доста работа сте свършили през летните месеци. Какво се случи с настъпването на есента?

През месец септември активни членове на Сдружението в рамките на няколко дни почистиха и подредиха пункта. Подготвиха и връчиха дрехи и стоки за бита на хора подали заявления за помощ. Бяха подпомогнати:
1.Младо семейство очакващо детенце.
2.Самотна майка на тризнаци.
3.Самотна майка на три малки дечица.
4.Студент,бивш възпитаник на ПГИТ „Проф.д-р Асен Златаров“.
5.Млада жена с психични отклонения от с.Рупите.
6.Ученици от ПГИТ „Проф.д-р Асен Златаров“.

Също така, по предложение на Наташка Сандъкчиева и след обсъждане между членове на управителния съвет, на 29.09.2018 г.се взе решение да се подпомогне издаването на книжката „Фея Лилея“, автор Здравка Трайкова. Кака Здравче, както всички я знаят е млад, амбициозен човек, изключителен педагог, човек, творец, професионалист с креативно мислене и положителна нагласа и поведение към децата, хората и света….
– Коя от избоените до момента дейности ви трогна най-много? Къде преобладаха емоциите?
– Всъщност най-емоционален случай нямаме, всички са ни еднакви, всички приемаме с цялото си сърце. Едно нещо обаче натъци много всички ни… Най-страшното, което се случи, бе загубата на Божидар. Поклон пред това смело момче! В този тежък момент подпомогнахме семейството му с 250 лева за покриване на разходи.

– Какво следва оттук нататък за Сдружението?

Мисля, че след дългата лятна ваканция е време Заедно да стартираме с две благородни каузи. Първата ни кауза – Крум Атанасов Николов от с. Първомай, който пострада нелепо при пътен инцидент и загуби единия си крак. Той се нуждае от скъпоструваща протеза, за да може да се радва отново на движенията и живот, наподобяващ предишното му Нормално състояние. За съжаление семейството няма финансовата възможност да заплати сумата от около 63000 евро и се обърнаха за помощ към нас. Протезата е немска, ottbock, несваляема и с нея Крум ще може дори да плува! Ще сложим кутии за събиране на средства и ще дадем по-голяма публичност в интернет пространството. Колкото повече хора го споделят и се ангажират с каузата, толкова по-бързо ще помогнем на Крум да се справи с депресивното състояние и да получи нов шанс за нормален живот!

Втората ни кауза е свързана с набирането на исторически материали ( книги, илюстрации, библиографични данни за възстановки, въстания, царе, революционери и др. ). По молба на Български Културен Център – гр. Струмица и съвместно с КТ БАЦ и предаването “ Човешки съдби” стартираме тази инициатива, която ще продължи до 15.12. 2018 г, за да можем да предадем събраните материали за Коледа! Книгите се приемат в гр. Петрич, ул. “Тракия” 12, при Мира Митончева, член на УС на сдружението.

Comments

comments