Снайперист ликвидира един от водещите терористи на „Ислямска държава“

Един от най-издирваните терористи от „Ислямска държава” е бил ликвидиран, съобщава британският „Експрес”. Нийл Пракаш, който избяга в Сирия през 2013 година, се смята за мъртъв, след като в тайно съобщение на групировката той е обявен за мъченик. Мъжът, който пристигнал от Австралия, където приел исляма, бързо се издигнал в редиците на организацията и станал сред най-добрите набирачи на нови попълнения. Пракаш, известен още като Абу Хале дал-Камбоди, се свързва с множество заплахи от терористични нападения, включително атака с главна цел Мелбърн.
Австралийските власти, които не могат да потвърдят дали е жив или мъртъв, съобщават, че интернет комуникациите му внезапно са секнали.
Смята се, че Пракаш използва социалните мрежи, за да зарибява млади и уязвими хора, които убеждава да започнат да се бият в редиците на „Ислямска държава”. Той е участвал в пропагандно видео, в което убеждава своите „братя австралийци” да въстанат срещу държавата си.
Освен Пракаш, са ликвидирани още от водещите терористи на групировката. В последните седмици, с по един изстрел от далечно разстояние, трима техни командири са убити в либийския град Сирт, който се е превърнал фактически в тяхна столица в Северна Африка.

Comments

comments