Служители от сектор „Сигурност“ готвят голям протест в София

Полицаи, пожарникари, надзиратели и офицери от запаса излизат на протест в събота. Причината е решение на Министерския съвет от края на септември, с което се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране.

Събияието е насрочен за събота от 14:00 ч. в градинката пред Централна баня в столицата, с последващо шествие до Министерството на труда и социалната политика и Президенството. Той е организира от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация „Сигурност“. Към протестните действия се очаква да се присъединят и Българска офицерска легия „Раковски“.

Според предложението на кабинета режимът за излизане в пенсия ще включва възраст за пенсиониране в границите от 52 до 55 години. За да влязат промените в сила обаче, трябва да бъде изработен законопроект, който да бъде гласуван от следващото Народно събрание.

Председателят на най-големия синдикат в сектор „Сигурност“ Валентин Попов заяви, че в случая става дума за съзнателно изолиране на професионалната общност от дебати, които пряко засягат социалните й права. От синдиката продължават да са категорични, че социалният министър от служебния кабинет трябва да понесе отговорността.

Готвеният протест е реакция на разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители, заети в Сектор „Сигурност“, обясни Попов в ефира на Дарик радио.

Той добави:“Изчакахме да минат изборите, за да не опорочаваме по никакъв начин този процес и да не хвърляме никаква сянка върху него. Става дума за обсъждане на възможни мерки, свързани с нашите социални права, които стават изключително на тъмно, без не само по никакъв начин да не сме участвали в него, но и без дори да сме информирани, че нещо такова“.

Comments

comments