Служители на НОИ излизат на протест

Едночасова предупредителна стачка ще проведат служители от Националния осигурителен институт (НОИ) на 25 май, съобщиха от пресцентъра на КТ „Подкрепа“.

Очаква се в демонстрацията, която ще се състои между 10:00 и 11:00 часа, да се включат над 2200 работници от цялата страна.

Исканията на работещите са три – увеличение на средствата за работни заплати в системата на НОИ с не по-малко от 30%; увеличените средства да се разходват за нарастване на основните заплати на всички работници и служители на НОИ по съгласуван и одобрен от синдикалните организации на работниците и служителите в НОИ механизъм; увеличението на основните заплати да влезе в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.

По изчисления на КТ „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ.

От синдиката отбелязват, че в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. разходите за персонал на НОИ изобщо не са променени.

„Това няма да даде възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите. Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там“, коментират от КТ „Подкрепа“.

Comments

comments