Словакия ще приема само бежанци християни, „останалите няма да се чувстват у дома си“

Словакия ще приема само бежанци, които са християни. Това заяви Иван Метик от министерството на вътрешните работи в интервю пред Би Би Си. Според него мюсюлманите „не биха могли да се чувстват у дома си” в Словакия.
Скандалното решение е по повод плановете за разпределяне на около 40 000 нови бежанци, според които Братислава трябва да приеме 300 души от временно разположените в Италия, Гърция и Турция.
Върховният комисариат на ООН за бежанците изрично призова държавите членки на ЕС да се въздържат от дискриминация от всякакво естество при осъществяване на програмата за преселване. Метик обаче отрича в решението на словашкото правителство да има даже намек за дискриминация като каза, решението е продиктувано, заради желанието да не се нарушава хармонията в отношенията между различните общности, живеещи в страната.
„Искаме да помогнем на Европа за решаване проблема с имигрантите, но за бежанците ние сме само транзитна страна, те не искат да остават да живеят у нас. Бихме могли да приемем 800 мюсюлмани, но в нашата страна няма нито една джамия. Как ще се интегрират мюсюлманите, след като не може да им хареса”, допълни още Метик.
Аника Брейсард, представител на Еврокомисията отказа коментар на позицията на властите в Братислава, но подчерта, че в страните от ЕС е забранена всяка форма на дискриминация.
През юли държавите от ЕС се съгласиха да приемат 32 000 бежанци, пристигнали в Италия и Гърция през последните две години. Схемата за разселване на бежанците стана доброволна, след като част от страните, включително и Словакия, се отказаха да приемат бежанци по разработена от ЕС квота.
Числото имигранти, струпали се по границите на ЕС, достигна през юли 107 000 души. Преобладаващи са бежанците от Сирия, Афганистан и тропическа Африка и бягат от нестабилността в страните си.
Най-голям брой бежанци в ЕС приема Германия. Властите в страната допускат, че през тази година ще има до 800 000 желаещи да получат убежище сред границите й.
За сравнение през 1992 г, по време на босненската криза, исканията за бежански статут бяха 438 000.

Comments

comments