След 7-годишно разследване обвиниха за лихварство Александър Божков-Биби

34-годишният благоевградчанин Александър Божков, по прякор Биби, е обвинен за лихварство. Окръжна прокуратура го обвинява за това, че от пролетта на 2007 г. до 01.03.2010 г. в Благоевград като физическо лице, без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити на различни лица срещу лихва за своя сметка и на собствен риск, за които се изисква такова разрешение – лиценз за банкова дейност, като в резултат на тази дейност е получил значителни неправомерни доходи в размер на 64 500 лв.
Разследването срещу собственика на заложна къща и пералня „Биби“ отне 7 години, през които той беше арестуван, а впоследствие пуснат срещу парична гаранция.
Обвинителният акт срещу него е внесен в Окръжен съд – Благоевград и предстои насрочване на дата за заседанието.
Докато се точеше разследването срещу него за лихварство, той бе осъден условно за закана за убийство към експолицай. Собственикът на благоевградската перална „Биби“ Александър Божков бе осъден на 2 години условно заради закана за убийство към бившия граничен полицай Крум Крумов. Бизнесменът беше признат за виновен по повдигнатото обвинение на Районна прокуратура след екшъна, който се разигра преди 4 години. На 7 май 2010 г. около 21.00 часа в местността Антените край Благоевград след луда автогонка той насочва от прозореца на „Мерцедес“ картечен пистолет към колата на Крум Крумов с думите: „„Спри, ще те застрелям“. Веднага след автоекшъна жената на ексченгето се обадила на телефон 112 за заплаха и престрелка, а Крумов подава устна и писмена жалба в ОД на МВР – Благоевград.
След подадените сигнали полицаи от спецчастите откриват местонахождението на Александър Божков и намират в дома му картечния газов пистолет. Според вещото лице по делото Анастас Гацев с него може да се възпроизведе изстрел и звуков ефект като от огнестрелно оръжие при стрелба. Впоследствие стана ясно, че Крумов дължал на Божков пари.
С мотив, че заплахата е предизвикала страх в ексченгето, Александър Божков бе осъден на 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок. При постановяване на присъдата председателят на Районен съд – Благоевград Екатерина Николова отчете показанията на Крум Крумов и неговата съпруга, както и свидетелствата на полицаите, работили по случая.

Comments

comments