След 12 годишни-проучвания: 2-3 чаши кафе на ден намаляват смъртността с 10-15%

Сериозно изследване, обхващащо близо половин милион души, показало, че колкото повече чаши кафе пием, толкова повече намаляваме риска от преждевременна смърт. Прекаляването с кофеин е нездравословно, но резултатите от новото изследване показат, че колкото по-често хората консумират кафе, толкова по-малка е вероятността да починат от сърдечно или дихателно заболяване, инсулт, нараняване, диабет и дори вирусна зараза.
Д-р Нийл Фридман от Националния онкологичен институт в САЩ, където било проведено изследването, съобщи, че пиенето на две-три чаши кафе на ден намалява опасността от преждевременна смърт с 10%-15%. Но консумирането на повече от две-три чаши не носи същите ползи.
Участниците в проучването били на възраст между 50 и 71 години и са наблюдавани 12 години.
Д-р Фридман казва, че основната пречка пред любителите на ароматната черна напитка, които искат да увеличат продължителността на живота си, е пушенето. “В нашето изследване участниците, които пиеха кафе, беше по-вероятно да пушат, което е много силен рисков фактор за смърт“, отбеляза изследователят.
Учените установили, че популярната напитка намалява смъртността, поради което д-р Фридман и неговите колеги призоваха за повече проучвания, за да се открият химическите вещества в кофеина, които може да предпазват от определени негативни последици, подчертава агенция БГНЕС.

Comments

comments