След четири дни по стъпките на Мис Стоун участниците в експедицията „Симитлия – от Древността до наши дни” посетиха Горна Железница

След четири дни по стъпките на Мис Стоун участниците в експедицията „Симитлия – от Древността до наши дни” посетиха Горна Железница, където бяха в храм „Свети Илия”. Изследователите имаха възможност да разговарят с няколко местни възрастни хора. Един от тях – Милан Ваклински разказа пред студентите, че куриер на Яне Сандански е била неговата прабаба Яна. Тя влизала при Мис Стоун, защото е знаела турски, а отвлечените жени не трябвало да разбират, че похитителите са българи. Разказаха също, че въпросната баба Яна затопляла пелените на бебето на Катерина Цилка (останала в комуникативната памет като „прислужницата на Мис Стоун”) на огнището в къщата си в Дреново. В знак на благодарност Яне Сандански дава една шепа жълтици на баба Яна. Участниците бяха радушно и гостоприемно посрещнати и от Симеон и Йорданка Миленкови. Те нагостиха младежите с традиционни български ястия и показаха на групата как се прави хляб на подник. Симеон Миленков придружи групата до местността Куклите. На връщане участниците също имаха възможност да разговарят с още няколко възрастни хора в Долна Железница, сред които беше и 83-годишната баба Стефка Якетова.
Днес студентите ще посетят едно от най – дивните места в България, именно село Брестово и на Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил”, както и село Сушица, където ще направят теренен обход в търсене на „Мисстоунските колиби”.

Comments

comments