След съдебно заседание в Петрич и показания на спецполицай,процеса за взрива на колата на ексобластния управител и кандидат-депутат Д. Капитанов

Настъпи неочакван обрат в дело срещу Кирил Георгиев от петричкото село Коларово, обвинен за държане на взривно вещество, поставено върху капака на джип с марка „Нива„, собственост на кандидата за народен представител от БСП Димитър Капитанов, беляза днешното съдебно заседание в районен съд Петрич. Свидетелят Симион С., който към датата на инцидента -13.05.2013 година е бил служител на БОП Благоевград, а впоследствие на ДАНС.
Пред съда Симеон С. подробно разказа на тричленния съдебен състав за работата по установяване на задържането на обвиняемия Кирил Георгиев. Той се позова на писмени записки, извади пред съда три саморъчно написани чернови и започна буквално да чете. Така от цялото му четене в зала се разбраха подробности около задържането на подсъдимия. В 4.10 часа сутринта в деня преди парламентарните избори, на които Д. Капитанов от БСП е бил кандидат за депутат е получено съобщение от мобилен телефон до оператора от 122.В него мъжки глас съобщил за трима души, които се опитват да откраднат автомобил на ул. ”Самоковска крепост „№9 в с. Коларово.
Това е адресът, на бившият областен Капитанов. При пристигане на група от разследващи полицаи на място, се установило, че върху капака на паркиран пред дома автомобил с марка „ВАЗ„ с регистрационен номер -21 21, собственост на кандидата за народен представител Капитанов е открито взривно вещество. Констатацията на извършилите процедурата била, че то може да произведе взрив, но било обезвредено на време.
По същотовреме в БОП –постъпила информация от РУП –Петрич, за три лица, които са засечени в района на с. Коларово.Едното, от които е обвиняемия Кирил Георгиев. В дома му, обаче не са намерени никакви взривни вещества. Намерено е единствено канабис. В останалата част от разработката се говори за колетна пратка от пловдивска фирма,адресирана до Георгиев. При получаването на пакета, в който имало батерия, която била същата, като в самоделната бомба, Няма доказателства,обаче той да я е получил ,тъй като не се е подписал на доставката.Освен батерия в тази пратка се твърди,че е имало и електроника за дистанционно задействане, като при колите за отварянето на вратите.
На въпрос на защитата към свидетеля от ДАНС Симеонов дали е сигурен, че подсъдимия може да сглоби сам бомбата, той отговори ,че не е останал с впечатлението, че той може да сглоби взривното устройство. Изказванията му бяха малко крайни особено след , като изказа предположение, че Георгиев не е извършител на деянието.
Накрая притиснат от въпроси на защитата той обяви: ”Най-отговорно заявявам, че част от събитията са провокирани по –такъв начин, че да започне разследване само срещу Кирил Георгиев”. Симеонов не отрече в историята да има намесени лични мотиви. Колегата му Велизар Йовов от петричкото подразделение на ДАНС потвърди думите му в частта на разследването и задържането на обвиняемия. Той обясни, че лично провел обиск на къща на един от тримата заподозрени, но не на дома на Георгиев. Влязъл за обиск в имота на човек с прякор –Къртицата от с. Първомай. При което са отрити газов пистолет, но не и взривни вещества.
След полицаите показания даде и самият Димитър Капитанов. ”Няма видими причини това вещество да е поставено за мен и къщата ми.”, обяви изненадващо и той, който всъщност е обекта на сплашване с намереното взривно вещество върху колата му. Той уточни, че като кмет на село Коларово за 16 години, е имал нормални етични отношения със съселяните му.В това число и с бащата на подсъдимия Кирил, Борис Георгиев. Една от версиите на разследващите е, че заради партийни дрязги между двамата се е стигнало до поставянето на взрива пред къщата му върху колата му –джип „Нива„. ”Аз лично нямам никакво отношение към бащата на подсъдимия! ”, бе категоричен свидетелят Капитанов, които бе зам. областен и настоящ лидер на петричките социалисти.

 

Comments

comments