След паниката за облак от Чернобил мерят радиацията на всеки час във Варна

Специалисти от регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на всеки час излизат на открито и правят успоредни замервания на гама-фона с два дозиметъра, съобщава Varnautre.bg.Днес точно в 12 часа единият уред отчете между 0,06 и 0,08 µSv/h (микросиверта/час). За сравнение датчикът на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който е монтиран на РРТС „Франгата“, е отчел 0,10 µSv/h, колкото бяха замерени и в четвъртък. Другият дозиметър на ПБЗН отчете 32.0 nSv/h (наносиверта/час).

Въпреки, че има разлика в отчетеното от двата уреда получените стойности от тях, както и от станцията ИАОС са в рамките на типичния за страната гама-фон, чиято горна граница е 0,40 µSv/h.

Според Марина Низамска – началник отдел „Аварийно планиране и готовност“ в Агенцията за ядрено регулиране е нормално двата прибора, които не са от една марка и модел, да отчитат различни стойности. Тя обясни, че те са с различни детектори и чувствителност и в тях попадат различен брой йонизиращи частици. По думите й притеснително би било, ако има трайно покачване над 5 пъти в показанията на един от приборите.

Comments

comments