След отказ на две комисии ОбС днес гласува продажба на имот в топ центъра на Благоевград с оценка 1000 Е/кв.м

След отказ на комисииите по икономика и по териториално и селищно устройство общинските съветници на Благоевград днес решават дали да продадат или не общински имот в топ центъра на площад „Хр. Ботев“ 6, известен сред джумалии като Житния пазар. Помещението е с площ 134 кв.м, на първия етаж в сградата срещу Купола и е съседно на пицария „Наполи“. То е съсобствено между бившата фризьорка Люба Петрова, която притежава 54,93/134 идеални части, и общината 0 със 79,07/134 ид. части. Дамата живее в същата сграда и от години води съдебни дела с общината за въпросното помещение, които не са приключили, но се разбра, че временно ги е спряла. Л. Петрова настоява да се прекрати съсобствеността, като общината й продаде дела си.

По преценката на експерти направените подобрения в сградата са на стойност 20 595 лв. без ДДС, а общинският дял е оценен на 147 222 лв. без ДДС. Помещението преди години бе заведение, последно в него се помещава салон за красота. Членовете и на двете постоянни комисии са се възпротивили срещу сделката. Част от тях са настояли да се изчака решението на съда, което касае възможността помещението да се раздели на два отделни обекта, още повече че общината до момента е изхарчила солиден ресурс за делата. Други пък са се възпротивили срещу ниската цена от около 1000 евро на кв.м, при условие че в района пазарната цена на търговските площи е около и над 2000 евро на кв.м.

Дали мнозинството ще пренебрегне становището на колегите си от икономическата икомисия и тази по устройство на територията, ще стане ясно днес в пленарна зала на редовната сесия на местния парламент.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Comments

comments