След намеса на България, Русия оттегли обвиненията си, че официалните власти искали да дестабилизират Македония

Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов покани вчера на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София Александър Шапел, съобщиха от МВнР. От руската страна са били поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Македония. Пред руската страна е била представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Македония.
Изрично е било упоменато, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Македония.
Руският представител е подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Македония.
Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.
Българската страна е приела това разяснение. В същото време е посочила, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция.
„Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос“.
Българската страна е заявила също, че кризата в Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.
Двете страни са се съгласили, че политическата криза в Македония следва да бъде преодоляна във възможно кратки срокове и са изложили различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел, информират от МВнР.

Comments

comments