След балотажа- потоп! Мислете му, ако не изберете Цецка!

От два дни вече представители на управляващата коалиция, начело с ГЕРБ и техните верни, медийни приятели, ни заливат с апокалиптични сценарии какво ще се случи, ако мамата на нацията мадам Цачева не спечели балотажа в идващата неделя.
„Подаваме оставка и настава дестабилизация“ – даде тон на апокалипсиса премиера Борисов.

„Връщат се БСП и ДПС на власт, спират ни еврофондовете и настъпва изолация“, продължи той, а верните медийни кучета разлаяха общественото пространство.

„Генерал Радев е като диктатора на Северна Корея. Работи за трета световна война“, проплака с апокалиптичен външнополитически вой министър Митов.

В градовете, където позициите и кметовете са от Герб, се започна едно заплашване , че всичко спира, всичко си отива без Цецка и ГЕРБ.
Смолян например, осъмва с разлепени „покани“ хората да гласуват за Цачева, защото иначе спира санирането. А преди това си мислех, че финансирането на тази дейност не би трябвало да зависи от президента, но се оказва, че зависело изцяло от Герб и тяхната кандидатка за „Дундуков“ 2.
От телевизионния екран се сипят непрекъснато различни версии на апокалиптичен сценарий, който ни очаква, ако Мадам не спечели и ГЕРБ подаде оставка.

Има и колеги журналисти, които предвидливо попитаха властимащите, чрез своите медии и платформи : Ако Цецка Цачева не спечели, ще има ли Коледа?Не за нещо друго питаме. За децата питаме.

След десетките заплахи за потоп след Герб, се поразрових малко, за да разбера има ли заплаха наистина, не за друго, а за да се спася навреме от евентуалния апокалипсис. От всичко изчетено и намерено, да ви кажа честно, хич не е изключен потопът след всичко дето са надробили от ГЕРБ, само дето потопът и с тях не е изключен.
Малко над 23 млрд. лева бе държавният дълг в края на 2015 година, изчислен от Евростат.
За сравнение, в последната година на „омразния комунизъм“ – 1989 г. дългът беше 9 милиарда лева! Новородилите се за една нощ демократи тогава надаваха вой до небето! Сега дългът ни е над 23 милиарда! Няма нужда от коментар! Цифрите говорят достатъчно красноречиво!
Цифрата 23 млрд. лв. ясно отразява проблемите в банковата система, провокирани основно от фалита на Корпоративна търговска банка. Това не е единствената причина за промяна на дълга, но е една от най-сериозните.
В края на 2013 година, когато поне публично нямаше индикации за предстоящата криза в четвъртата по големина банка, дългът е под 14 млрд. лева, а в края на март 2015 или година и половина по-късно е с 10 млрд. лева по-висок. Една от причините е, че заради кризата с КТБ се наложи изтеглянето на заем, с който основно да се изплатят гарантираните депозити. Това се случи през декември 2014 година, заради което дългът нараства до повече от 22 млрд. лева.
Т.нар. синдикиран заем обаче бе по-скъп от евентуалното пускане на облигации на международните пазари, защото бе взет в последния момент. Той бе платен през 2015 година, но за да се случи това, правителството емитира нов дълг на международните пазари.
Тройната облигационна емисия бе реализирана през март миналата година, а в края на този месец е и най-високото ниво на дълга. След това следва погасяването на синдикирания заем и постепенно намаляване на дълга. Въпреки това в края на миналата година той остава над 23 млрд. лева, което прави 26,7 на сто от брутния вътрешен продукт на България.
По-притеснителното в случая е темпът на нарастване на дълговете!

„След нас и потоп!“- със сигурност трябва да стане официален лозунг на ГЕРБ и кабинета „Борисов 2“, след като през май тази година, решиха да харижат и едно от последните печеливши предприятия – Летище София. Решението да бъде отдадено на концесия е израз на пълна безотговорност и нестихващи апетити за източване и грабеж. Ремонтирахме го, обновихме го с общите пари за наша сметка и сега – да заповядат чужденци и групировки да печелят наготово. И за дълго, защото 35 години срок си е чист подарък.
Нескопосаните обяснения и оправдания, че от постъпленията щели да се решат дълговите проблеми на държавната БДЖ към държавата(!) пък звучат като пълна идиотщина. Най-много с аванса от 600 млн. лв. да купят няколко нови локомотива, които утре заедно с цялото БДЖ пак ще дадат на концесия. Срещу какво – явно няма никакво значение, важна е комисионата.
Ето затова сме най-бедни и с най-ниски доходи в Европа и няма никакви изгледи да се отлепим от дъното. Колкото по-малко активи има една държава, толкова по-лесно се контролира, особено с приказки и обещания. Неслучайно ни разбиха цялата икономика, за да може да дойдат на нейно място чужди фирми, които сега трябва да посрещаме като благодетели, които, видите ли, отваряли по някое и друго работно място тук.
Наясно сме, че концесиите представляват продаване на бъдещи приходи на занижена в момента цена. Знаем и похватите на ГЕРБ – вземат авансово, за да ги изпапкат сега. А Летище София е истинска „златна мина“ – при 4-5 милиона пътници и ръст от 15%, тонове карго и колетни пратки, държавата можеше да печели многократно повече от смешните 35 млн. концесионна такса на година. Да не говорим за огромните неизползвани площи на Терминал 2.

С тези дългове, които са натрупани , както и плодовете, които тепърва ще берем от съмнителни сделки, наистина може да потънем, само дето няма кой да ни спаси!

И последно, пак да питам, понеже ми е важно: Ако Цецка не спечели, ще има ли Коледа?

Comments

comments