Следствена служба- Разлог, започна разследване на фирми в Разложко за измама с евросубсидии

Следствена служба-Разлог е започнала проверка на договорите на фирмите ,занимаващи се със земеделска дейност , сключени със собствениците на земя в Община Разлог, поради десетки сигнали за фалшификации. Проверяват се договори още от 2012 година и до момента са разпитани над 150 души.Разпореждането за проверката е дошло от Окръжна прокуратура -Благоевград, заради десетки постъпили жалби и сигнали за злоупотреба и неправомерно ползване на общинска земя от големи фирми в региона.
От прокуратурата не дават много информация ,тъй като разследването тече, но от източници разбираме ,че въпросните фирми са фалшифицирали подписи на собственици на земеделска земя и са ги декларирали за получаване на евросубсидии.Двете фирми, които се споменават са „Попин дол-Долно Драглище“ ЕООД с управител Иван Росенов Югарчин и „Садих“- Долно драглище с управител Светла Татарска.След направените справки става ясно , че това са дъщерни фирми на „Био ферма Мурите“ , собственост на Еленка Стоянова и Стоян Стоянов.
Управителката на фирма „Садих“-Долно Драглище -Светла Татарска е дъщеря на кмета на село Бачево Соня Кулинчева, която от своя страна преди година стана обект на разследване на предаването „Господари на ефира“. От него стана ясно ,че Кулинчева използвайки служебното си положение , се опитва да накара хората в селото да си отдадат земите именно на „Био ферма Мурите“ , което е очевадна злоупотреба с власт.Тогава стана ясно и ,че дъщеря и и зет и работят за същата фирма, като Светлана Татарска дори е управител на една от дъщерните фирми.По случая ,бе сезиран и кмета на община Разлог инж.Красимир Герчев, който обеща да провери случая, но резултат от проверката така и не бе даден.
В хода на разследването на предаването се стигна и до договор за наета директно,без търг общинска земя, към която са проявили интерес и други фирми освен „Био ферма -Мурите“ , но незнайно защо на тях не е даден шанс да я наемат ,тъй като не е проведен конкурс.Договора се оказа доста спорен , тъй като стана ясно ,че за да се осъществи е бил подведен целят Общински съвет-Разлог, с твърдението , че няма други желаещи да наемат тази земя. Това е потвърдила кмета на Бачево Соня Кулинчева на редовна сесия на Общински съвет-Разлог, а Красимир Герчев е „спестил“ информацията , че има входирани в общината заявления за тази земя и от други арендатори.

Comments

comments