Скъпите лекарства ще бъдат със задължителна отстъпка, решението срещна противоречиви коментари

Фармацевтичните компании, които произвеждат скъпи лекарства без аналог, задължително ще трябва да предоставят отстъпки на здравната каса. В противен случай медикаментът няма да се плаща от НЗОК. Това решиха депутатите от парламентарната комисия вчера.
Предложението е на здравното министерство и цели намаляване на разходите за лекарства, което не бе прието изцяло от народните представители. Експерти смятат, че подобна мярка ще остави хиляди български пациенти без достъп до иновативни терапии, главно за онкологични заболявания.
„Говорим за стотици лекарства за рак, които нямат аналог. Няма как компаниите да дадат отстъпка от цената за всеки продукт. А и касата може да не се съгласи с предложените проценти“, коментира за „Преса“ Деян Денев, председател на Асоциацията на научно-техническите фармацевтични производители в България.
„Идеята ни беше да спрем кражбите от лекарства, като постигнем споразумение с индустрията, вместо да ги караме да дават задължителни отстъпки“, заяви зам. здравният министър д-р Бойко Панков.

Comments

comments