Скок на цените на наемите в областните градове

Раздвижването на пазара на имоти доведе и до по-големи динамика при наемането на жилища в големите градове. Ако нещата се задържат така още 6-7 месеца, ще има покачване на наемите, прогнозираха за „Стандарт“ брокери.
Цените на имотите през 2014 г. бяха увеличени в големите градове. А от декември насам броят на сделките бележи ръст от средно 20-25% на годишна база. Причините за раздвижването на имотния пазар са няколко, коментират брокери. На първо място ниските лихви по депозитите и затварянето на КТБ направиха инвестициите в имоти по-изгодни. Около 13-14% от сделките с имоти през миналата година са били с цел инвестиция, което е сериозен ръст. Освен това хората се убедиха, че цените повече няма да падат и пристъпват към отдавна отлагани сделки.
Въпреки всичко завършените качествени проекти са малко, тъй като кризата спря изграждането на нови жилищни сгради. А това от своя страна ограничи предлагането на качествени имоти и интересът към тези, които се предлагат на пазара, се увеличи. Сделките вече се сключват с минимален коментар върху цената и по-ниски отстъпки до 5% в сравнение с 15% преди година. Заради увеличеното търсене на имоти вече са на ход и нови атрактивни проекти за изграждане на жилищни сгради. В столицата през последните месеци е нараснало търсенето на парцели за строителство на апартаменти, казаха брокери.
Най-апетитни вече не са гарсониерите, както беше по време на кризата, а двустайните и дори тристайните апартаменти. Причината за това е, че цените на тристайните жилища са паднали до нивото на гарсониерите от 2008 г., преди световната криза да застигне и България.
Предпочитани квартали в столицата София си остават южните райони, но от 4-5 години конкуренция им правят кварталите по линията на метрото, като „Младост“, „Люлин“, „Надежда“, а вече нараства и интересът към „Дружба“ заради предстоящото откриване на метростанция там.

Comments

comments