Скелето на най-скъпо струващия саниран блок в Благоевград се срути, по чудо няма пострадали

Откърти се скелето на най-скъпо струващия блок, който се санира по Програмата за енергийна ефективност в Благоевград.
Счупени климатици, счупени стъкла, откъртени съоръжения са последиците от инцидента на ул.Цар Иван Шишман №16 в Благоевград.

DSC_0526


От документите, които имаме става ясно, че блока, намиращ се на ул.Цар Иван Шишман №16 в Благоевград, който е 14 етажен, с РЗП-4525,43 кв.м./според Техническия паспорт/, санирането струва 1 256 911, 64 лв. с ДДС, което при проста сметка показва цена от 277,74 лв.кв. м., същия блок стана обект и на разследването ни Програмата за енергийна ефективност – програма за саниране на електорат и ефективност за политическата класа .

Фирмата изпълнител е  “ Техно-енерджи“ ООД на Димитър Хрусафов, а седалището на фирмата е в София. Този договор бе интересен, заради високата цена на кв.м., което го отличаваше от повечето включени в програмата.
dogowor
На място успяхме да заснемем тенхическия ръководител, който минути след падането на скелето направи опит да напусне мястото, но бе върнат от полицаите. С нежелание той сподели, че всичко било изправно и самият той не разбира защо е станало това.

Изпочупени прозорци, климатици с откъснати тела и поражения по фасадата на новосанирания блок са резултатите от случилото се преди минути. Полиция, Пожарна и Криминална лаборатория са на мястото и работят по изясняване на причините за инцидента.
DSC_0531
Още преди седмици писахме за лошите условия на труд и не спазването на техническите изисквания на екипите, които работят по Програмата. Този инцидент е втория, след като преди няколко месеца, безопасни условия на труд, които липсват отнеха човешки живот в Благоевград. В началото на март тази година строителен работник загина при дейности по санирането на блок в квартал „Ален мак” в Благоевград. 33-годишният мъж бил на строително скеле на петия етаж на блок 30 в квартала, когато паднал от металната конструкция.
Починалият при трудова злополука по време на саниране на блок в Благоевград не е работел на трудов, а на граждански договор, това заявиха от Инспекцията по труда. Наетият за извършване на строителни дейности по санирането работник е работел на необезопасено скеле. Късмет е , че днес работниците не са били на скелето по време на инцидента.DSC_0543DSC_0544DSC_0543DSC_0526

Comments

comments