Скандал с обществена поръчка за 1,7 млн. лева в размирния Гърмен

Скандал с обществена поръчка за 1 милион и 700 хил. лева тлее в Гърмен на фона на етническите конфликти там. Парите са за ремонт на улици и водопровод, а съдът е обявил поръчката за незаконна, съобщи бТВ.

В началото на 2014 година община Гърмен става част от програма „Региони в растеж“. Местната власт отпуска 1 милион и 700 хил. лева на строителна фирма след процедура, която впоследствие е обявена за незаконна. Милион и половина по проекта плащат европейските данъкоплатци, а 200 000 са за сметка на хората в Гърмен. Веднага след конкурса една от двете фирми кандидати обжалва.

„Бетонът се полагаше реално върху калта. Ако не е било така, резултатът нямаше да е такъв”, твърди управникът на село Рибново Феим Иса.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова пък обяснява, че бързала да даде парите, за да спази сроковете.

Бившият градоначалник на общината Ахмед Башев коментира: „Да направиш оперативна програма за 1,7 млн. лв. и въпреки решението на КЗК, че тази сделка е незаконосъобразна, да сключиш договор… И след това ВАС да ти каже, че си извършила нещо незаконосъобразно…”.

„По Закона за обществените поръчки, когато може да се наруши общественият интерес и то в големи инвестиционни намерения става въпрос, законът допуска предварително изпълнение. До септември трябваше да се сключат договори. Тези, които не са сключили договори, средствата щяха да се пренасочат към други общини”, отговаря Капитанова.

„При госпожа Капитанова се е получил един такъв парадокс – тя е поискала дори предварително изпълнение с уговорката, че се събарят улици, падат къщи и т.н.”, оспори Башев.

Заплетените юридически казуси продължават с това, че в началото на тази година при вече изпълнен проект Върховният административен съд излиза с окончателно решение, че възлагането на поръчката е незаконно.

„В този проект в Рибново бяха проектирани да бъдат бетонирани 5 на брой улици, не асфалтирани, бетонирани. Полагаше се асфалт, полагаха се бордюри, полагаха се тротоари. В Рибново не знам защо е заложено бетон, защо няма бордюри, защо няма тротоари. Предполагам компетентните органи ще изискат необходимите документи и ще разберем да видим какво е било заложено а реално какво е вложено. За съжаление, не получих никаква информация какви количества са заложени, какво е заложено, дали има тротоар, дали има бордюри, бях изолиран, нямаше как да оказвам контрол”, каза кметът на Рибново Иса.

„Кметът не е лице, което да изисква документи от кмета на общината. Мисля, че сме се справили перфектно и сме успели да направим километри улици”, отговори Капитанова.

Към сметката на община Гърмен за ремонт на улици Върховният административен съд добавя и разноските по съдебните дела от 15 хиляди лева.

Капитанова бе категорична, че няма да ги плати: „Аз се гордея с това, че успяхме да реализираме тези проекти”.

Comments

comments