Скандал в парламента, депутатите гледат извънредно помощта за Украйна

Народните представители събраха кворум и промениха дневния си ред, започват със закрито заседание, на което ще обсъждат предоставянето на военна и военнотехническа помощ на Украйна. Предложението дойде от зам.-председателя на Народното събрание Росен Желязков и беше прието със 155 гласа „за“, 45 гласа „против“ и 0 „въздържали се“. Той предложи да бъдат разгледани проект на решение за оказване на военна и военнотехническа на Украйна, внесена от Министерски съвет, както и законопроект за ратифицране на споразумението между МО на Република България и МО на Украйна относно безвъзмезно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Борислав Гуцанов от БСП се възпротиви по предложената от председателя на НС първа точка – обсъждането и ратифицирането на предоставяне на военна помощ на Украйна. „Тази спешност не е необходима, нека го направим другата седмица. Не оръжието е най-важното за страната ни“, посочи той и обясни, че има и по-важни теми като например Шенген.

Последваха редица процедурни хватки с опит да бъде променен дневният ред.

Георги Свиленски от БСП предложи да се даде почивка, да бъде свикан председателски съвет, на който темата да бъде обсъдена. Той поиска 30-минутна почивка от името на парламентарна група.

Борислав Гуцанов от БСП допълни: „Това е абсурд, което го правите, вкарвате точка против правилника, в момент, в който на страната ни е отказано да влезем в Шенген. Това, което правите минава всички граници на разумното.“, обясни той.

Георги Свиленски от БСП направи процедура и поиска първа точка да бъде Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители. След гласуване предложението му не беше прието със 61 гласа „за“, 81 гласа „против“ и 59 „въздържали се“.

Иван Ченчев от БСП пък предложи първа точка да е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесен от Йордан Иванов и група народни представители. След гласуване предложението му не беше прието с 49 гласа „за“, 87 гласа „против“ и 66 „въздържали се“.

Георги Гьоков от БСП пък поиска първа точка да бъде Законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители. „След като пренебрегнахме безплатните учебници на децата и ред други неща, редно е да включим нещо важно за българските граждани“, каза той. След гласуване предложението му не беше прието с 29 гласа „за“, 115 гласа „против“ и 40 гласа „въздържали се“.

Илиян Йончев от БСП също направи процедура и поиска точка първа да бъде Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства, внесен от Министерски съвет. След гласуване предложението му не беше прието с 29 гласа „за“, 88 гласа „против“ и 63 гласа „въздържали се“.

Георги Свиленски от БСП заяви, че коалицията на войната е отхвърлила всички законопроекти, които са важни за българските граждани.

„Интересува ви да вкарате България във война. Габровски трябва да върне мандата още днес.“, каза той. Свиленски поиска като първа точка да бъде изслушването на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Предложението му обаче не беше прието.

Иван Иванов от БСП направи предложение като първа точка да бъде изслушването на директора на НЕЛК Кънчо Райчев. Предложението му беше отхвърлено с 28 гласа „за“, 91 гласа „против“ и 60 гласа „въздържали се“.

След многото процедури беше обявена 15-минутна почивка.

Comments

comments