Скандал взриви кнгреса на БСП!

След серия прегласувания, безпрецедентни за форумите на БСП проверки на кворуми и пресмятания на гласове поправката, с която Кирил Добрев искаше мандатите на социалистите-депутати да бъдат ограничени до три, не мина. Според някои от членовете на левицата и участници в конгреса, това решение е спорно. При първоначалното гласуване решението бе прието, след като бе направена проверка на кворума. Междувременно Велислава Дърева се противопостави остро на ограничението, което нарече „противоконституционно“, тъй като ограничавало неограничените възможности на хората да се кандидатират и бъдат избирани.

Други делегати зададоха въпроса на Добрев защо ограничението е за точно за три, ане за пет или два мандата и го нападнаха грубо заради думите му,че БСП ще се промени, като се изчисти физически. Вагенщайн и проф. Топенчаров ли трябва да се изчистят физически, попитаха гневно делегати.

Следващото гласуване на практика отхвърли предложението за мандатите със 174 гласа „за“, 39 „против“ и 34 „въздържали се“, тъй като кворумът, според Янаки Стоилов, е от 183 гласа и така предложението не мина.

В същото време конгресът отхвърли и предложението на Кирил Добрев членовете на Изпълнителното бюро на БСП да заемат този пост само два мандата. Добрев се мотивира с аргумента, че председателите се менят, но хората около тях – не. Изявлението му вбеси Михаил Миков, който обясни, че ИБ не е виенско колело, на което някой се качва да се повози малко, а после се качва друг. Той се обоснова, че ИБ не е мандатен орган, какъвто е Националният съвет, така че не може да има такива ограничения. И се скара на Добрев, че въпреки всички приказки срещу крамолите в първата част на конгреса, това отново се повтаря. Той изтълкува предложението на Добрев като искане на оставката му и призова да не се обиждат и унижават членовета на ИБ.

Думите на председателя предизвикаха Добрев, който разтълкува думите на Миков за виенското колело, като сравнение с виенското колело на панаира във Видин. Депутатът посочи, че делегатите вече нямат нерви от дългото гласуване ,а пък избирателите нямали повече нерви от избраниците си.

След като и двете поправки на Добрев пропаднаха, депутатът напусна конгреса, придружен от няколко дами.

Comments

comments