Скандалът с Фонда за лечение на деца се заплита

Бившият здравен министър Таня Андреева и представители на обществения съвет във Фонда за лечение на деца в чужбина излязоха с различни версии за случващото се там.

Те коментираха случая по повод показната акция на спецполицаите и прокуратурата в сряда, при която бяха арестувани осем служители на фонда, сред които и досегашният му председател Павел Александров.

Държавното обвинение засега уточнява единствено, че става въпрос за разследване срещу „организирана престъпна група за корупционни престъпления“.

Очаква се днес съдът да гледа мерките за неотклонение на задържаните.

Бившият здравен министър Таня Андреева: Нужна е коренна промяна във фонда

„Злоупотребите във Фонда за лечение на деца няма да спрат с уволнението на директора Павел Александров. Те са свързани и с част от обществения съвет на фонда, хората в него носят солидарна отговорност“, заяви бившият министър на здравеопазването Таня Андреева от кабената „Орешарски“ пред бТВ.

По време на нейния мандат Андреева е уволнила Александров за същите злоупотреби. „Имаше сигнали за същите порочни практики, като всички бяха проверени и доказани“, заяви тя.

По думите й тогава не са успяли да докажат наличието на корупция, но е имало злоупотреби в изразходването на финансовия ресурс на фонда, заплащането на квартири в чужбина, както и голямо забавяне на становищата на болните деца.“Имаше и сигнали за корупция, но не бяха доказани“, каза Андреева.

Тя допълни, че е имало и сигнали за посредници, които работят за директора на фонда в турски болници, които посрещали пациентите и това се заплащало допълнително.

„Работата на фонда е проблемна от 10 години, структурата не работи добре с този обществен съвет и трябва да настъпи коренна промяна“, заяви Андреева.

По думите й по време на нейния мандат е разработен нов правилник за работа на обществения съвет, който е гарантирал прозрачност при разпределянето на парите. „Толкова истерична съпротива имаше, че започнах да си мисля защо това се случва по този начин. За фонда е много по-лесно да работи на тъмно“, допълни Андреева.

Бившият здравен министър каза, че по нейно време във фонда е имало четирима души, които подкрепяли Александров. „Те успяваха да прогонят всеки друг колега, а това буди съмнение“, допълни тя.

„Преди всичко трябва да си добър човек, за да се занимаваш с деца. След това да бъдеш лекар“, смята Андреева.

Според нея единственият начин да се подобри работата на Фонда за лечение на деца е да се преструктурира. „Надявам се това да не е показна акция, а първа стъпка в разплитането на проблемите във фонда изобщо“, допълни Андреева.

Бившият здравен министър прогнозира, че „скандалите в здравеопазването тепърва ще се разрастват заради разбойниците в системата“.

Представители на обществения съвет във фонда: Активно мероприятие за сплашване

„Пликовете с пари във Фонда за лечение на деца не са факт. Това сещате ли се колко е безумно. Това много намирисва на активно мероприятие и е за сплашване. Има шанс всички тези обвинения да са силно преувеличени“. Това заяви за журналистката Мария Чернева от обществения съвет на фонда по повод арестите за корупция във ведомството пред Нова телевизия.

Според Красимира Величкова от обществения съвет на фонда арестуваният в сряда вече бивш директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров е очернен.

„От 2010 г., винаги когато фондът заработи, идват проблеми от здравното министерство. Сложи се лимит за лечението на деца, почина едно дете“, заяви Величкова.Тя припомни, че това не е първото уволнение на Александров. „Предишния път той беше политически уволнен по времето на министър Таня Андреева, след което беше върнат“, каза Величкова.

„От август непрекъснато има натиск върху Павел Александров да подаде оставка. През декември от министерството спряха заплатите на служителите за Коледа – бил се изчерпал бюджетът. Нямам представа защо, но искат той да се махне. Преди един месец приключи проверка на прокуратурата във фонда и нямаше проблеми“, каза Десислава Хормузова от Фонда за лечение на деца.

Майка на болно дете: Фондът работи бавно и тромаво

„Обвинявам фонда, тъй като работят бавно и тромаво“, заяви майката на 4-месечния Дилян, който е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб, пред Нова телевизия.

„Разговарях с Павел Александров в понеделник. Държа се грубо и арогантно. Няма нужда да бъдем допълнително мачкани от хора, които не са достатъчно човечни“, заяви тя.

Майката уточни, че никой от фонда не ѝ е искал пари, нито пък тя е предлагала такива.

Comments

comments