Скандалът „Първанов“: Румен Петков взе страната на депутатите

Румен Петков най-после проговори за оставката на Георги Първанов. След като сутринта БЛИЦ опита да го открие на мобилния телефон, но отговор не последва, той предпочете да даде интервю пред ClubZ.bg.Смятаният за втория най-силен човек в АБВ предприе компромисен ход. Той взе страната на парламентарната група, като защити внезапното обръщане на палачинката, но в същото време изразява възможно най-добри чувства към партийния лидер Георги Първанов, който се обяви против емитирането на заема.

„АБВ постигна голям политически успех – спести два милиарда на българските данъкоплатци. И тук възниква въпросът защо финансовият министър трябваше да го мотае 20 дни, преди да отстъпи. И министър-председателят трябва ясно да отговори на този въпрос. По същество ГЕРБ трябва да са наясно, че така не може – не може да изненадват коалиционните си партньори и обществото с предложение в 99-ата минута. Това са сериозни неща. Шестнадесет милиарда дълг не са пари за семки. Ако не бяха свалили двата милиарда, ние щяхме да сме против“, заяви Петков.

На въпрос дали одобрява дълга, той отговори „Да, напълно“, а след това добави по адрес на Първанов: „Аз го разбирам – не само защото го уважавам и обичам, не само защото му вярвам… И много се надявам този път той да греши. В момента той не вярва на министъра на финансите, не вярва на декларацията на българското правителство… И ако се окаже прав, това би било катастрофа за българските институции. Разбира се, по никакъв начин няма да подкрепя неговата оставка. Това, което той искаше преди 20 дни, днес се случи. Той е силен и трябва да бъде подкрепен“.

Comments

comments