Скандалният кмет на Панагюрище: Не съм бунтар, просто показвам факти за робството

Публикациите на „Протестна мрежа” явно са писани от хора, които не са гледали самото тържество. Не съм се уплашил по никакъв начин от президентството или пък от някой друг. Познавам президента Плевнелиев от 2009 г. и мога да кажа, че той е не по-малко патриот от мен. Но вероятно самата му позиция го спира да каже това, което самият той мисли. Мога да кажа за себе си – не се чувствам бунтар, а обикновен човек, който върши работата си. Това заяви пред Нова телевизия кметът на Панагюрище Никола Белишки. Пламенната му реч по повод честването на годишнината от Априлското въстание, разбуни духовете и стана повод за крайни коментари – от горещо одобрение до злостно отричане. В словото си преди тържествената заря-проверка по случай 139 години от Априлското въстание той беше категоричен: не може да има „дипломатичен” начин, по който да бъде наречено турското робство и зверствата при потушаването на въстанието.

„Не можем да градим бъдещето си, да разбираме настоящето си, без да знаем нашата история. Не се опитвам да угаждам на никого. Поднасям исторически факти и моята лична позиция”, каза градоначалникът.

Запитан дали трябва да се признае масовото клане в Батак, той отговори: „Категорично съм за това да се случи. Трябва да има дата, в която да се отбелязва не само баташкото клане, но и другите в Стара Загора и на други места. Въпросът е, че трябва точно да се формулира какво ще се отбелязва. Защото не само Батак е дал жертви”.

Според Белишки не трябва да прекрачваме границата на патриотизма, а да пазим нашите, българските добродетели.

Запитан дали не се притеснява от доходите си, кметът отговори: „Готов съм да пусна всякакъв дрон в дома си. Имам всичко, което ми е нужно, но нищо излишно. Част от нихилизма е да се твърди, че когато си на някакъв пост, трябва непременно да си „маскара”. Формулата на моят успех е – работа без хленчене”.

Comments

comments