СКАНДАЛ!!!Виктор Янчовски: Човек на висок пост в община Благоевград покровителства Николай Чавеев

Виктор Янчовски е от Благоевград и заедно със съпругата му имат наследствен имот в село Селище, в момента там живее тъща му.Както писахме по-рано жената живее в постоянен страх и тормоз налаган от съседа и Николай Чавеев.По наша информация имота,който стопанисва Чавеев не е негова собственост , а общинска и въпреки фактите той ограничава достъпа до съседните имоти и не позволява на собствениците да стигнат до тях.
Потърсихме Виктор Янчовски,за да ни разкаже от кога датират проблемите и конфликтите им с Николай Чавеев и какво правят институциите в града,за да им помогнат.

1.Г-н Янчовски, кога започнаха вашите проблеми с въпросният господин Николай Чавеев?
– От месец Януари 2014г. положението стана нетърпимо и на 27.01.2014г. депозирахме първата си жалба в 1 РПУ-Благоевград.

2.С какво неговите действия ви притесняват и възпрепятстват ?
– Непрекъснато отправя заплахи, псувни и обиди при всяко преминаване към имота ни, достигна се дори и до физическа разправа и тормоз, а в последствие започна да ни прегражда пътя.

3.Какви стъпки предприехте вие,след като разбрахте, че сте безсилни да се разберете с него?
– На 27.01.2014г. подадохме жалба в 1 РПУ; на 05.03.2014г. жалба и в Община Благоевград, на 22.04.2014г. жалба и в Прокуратура; на 18.06.2014г. нова жалба в Община Благоевград; месец юни- жалба в прокуратурата, месец август жалба в прокуратурата; 20.08.2014г. жалба в община Благоевград; 25.09.2014г. жалба в 1 РПУ за нападение на публично място в гр. Благоевград.

4.Какво предприеха институциите към които се обърнахте?
-Относно първата жалба към Полицията –дойде кварталният полицай г- н Мирчев на място и извика Чавеев ,пред когото ни поиска документ за собственост на пътя и заяви, че не е негова работа да накара Чавеев да освободи пътя, въпреки че ние му предоставихме скица от община Благоевград, от която е видно, че пътят е законно съществуващ.
При втората жалба към Община Благоевград бе извършена проверка след около два месеца, като на място пристигна комисия, която установи, че Чавеев обитава незаконно тази постройка без да заплаща нищо за нея, нито наем, нито ток…, а пътят по който преминаваме е публично държавна собственост и той няма право да се разпорежда с него, паркирайки техниката си. Чавеев заяви „Аз съм безработен и не мога да плащам….“, това е твърде странно, как един безработен е успял да закупи толкова много селскостопанска техника, да извършва стопанска дейност, и най-важното да източва евросубсидии, като засажда ниви с жито и овес и след като прибере субсидиите остава продукцията по нивите.
Междувременно депозирахме жалба и да Прокуратурата. Заявиха, че срока е два месеца за отговор, естествено вече шест месеца такъв няма.
След втора наша жалба в общината имаше малка светлина. Издадена бе заповед от кмета имотът да бъде иззет и освободен. Чавеев бе предупреден доброволно да освободи както сградата, двора и пътя, така и да премахне кучетата и останалите животни.
За зла участ по време на акцията на кметството и фирма Биострой, кметът бе в отпуск и неговите правомощия се изпълняваха от г-н Смиленов, който промени заповедта за пълно освобождаване от Чавеев и по този начин му даде възможност да продължи да ни тормози.Чавеев заяви „Никой не може да ме трепне….. Мога цялото село да купя…..“.При последвани разговори с отговорните лица в общината, те заявиха… „и нас ни е страх, той извади пушка срещу нас, безсилни сме….“Последваха нови негови деяния, като пускане и насъскване на куче по възрастна жена, което е опит за убийство . Сигнализирахме на тел. 112 и подадохме нова жалба в прокуратурата – естествено… нищо …Последва нова жалба в общината. Тя насрочи ново изземване на имота, като обещаха, че ще е окончателно. След акцията ни се обадиха „ДА НИ ЗАРАДВАТ“, че “ … сградата е освободена и запечатена, токът спрян, дворът е изчистен, а пътят почти свободен, тъй като Чавеев отказва да махне техниката „нарочно“. Уви … , докато се зарадвахме се оказа, че Чавеев отново е там, прекарал си е ток от друго място, направил си е нов вход в сградата, дворът е пълен със селскостопанска техника, пътят повреден и блокиран , злобни кучета охраняват преминаването, а до входната ни врата се отглеждат прасета, чиято смрад се носи навсякъде и чиито фекалии още стоят на входната не врата.Получихме писмо от г-н Валери Смиленов/ ЗАМЕСТНИК-КМЕТ ПО ХУМАНИТАРНИТЕ ДЕЙНОСТИ/, че Чавеев е предупреден да отстрани техниката и животните, но без даден срок, което е прах в очите, просто се разиграват някакви постановки, а практиката „МОЙ ЧОВЕК“ процъфтява.Последва нова жалба в прокуратурата – резултатът, както в предишните, т.е. …няма…
На 27,09,2014 бях нападнат на публично място в Благоевград от Чавеев и депозирах нова жалба, но уви – при проведени разговори в 1во РПУ ни заявиха, че единственото , което може да се направи е да му се състави акт, и едва ако има нанесена телесна повреда може да се предприемат и други действия.Не официално някои от хората в горепосочените институции първоначално тръгват с голямо желание за разрешаване на проблема, но не след дълго нещата си остават същите.

5. Защо според вас полиция, община и прокуратура са сякаш „безсилни „ да се справят с Чавеев?
-Не официално някои от хората в горепосочените институции първоначално тръгват с голям замах за решаване на проблема, но не за дълго …. А аз станах неволен свидетел на разговор между служители в общината, че г-н Смиленов е давал съвети на Чавеев какво да предприеме в своя защита, т.е. да напише възражение до Кмета за отменяне на заповедта за изземване на имота и дори е имало огромен скандал върху служителите, дръзнали да си свършат коректно работата. От първо Районно също изказаха мнение за опора от страна на някой от общината, за да не се случат нещата.

6.Вярно ли е , че дори пред полицаите той си е позволил да ви заплашва, необезпокоен от присъствието на униформените служители?
-Естествено, че е вярно. Това го направи пред всички тях, пред служителите на общината, на Биострой .

7.На какво се дължи тази негова увереност и чувство за безнаказаност,според вас? Дали има някой ,който го покровителства и защитава?
-Да, има както казах по- горе, зад него стои човек на висок пост в общината, с който Чавеев има взаимоотношения.

8.Как е възможно един човек да „взема „ страха на цяло село в 21 век?
-След като полицията и прокуратурата го допускат, защо не?
Кметът на селото заявява: „Страх ме е за сигурността ми… той е пребил не един и двама човека и нищо….“, хора от общината заявяват „той ни заплаши с пушка….“, по мои данни, Чавеев дори се води на пробация, поради побой на възрастни хора, а преди време и на младежи от селото. При нормална Европейска държава, той отдавна щеше да е в затвора.
9. Вие лично страхувате ли се от него и действията му?
-Да, страхувам се, дори отивам до имота си въоръжен, а една възрастна жена е принудена да спи с брадва зад вратата си!!!

10. Имате ли вяра все още в институциите, че ще ви помогнат да имате свободен и нормален достъп до собственият ви имот?
-Естествено, не… Липсва човешкият фактор, горко на потърпевшият…

11.На кого разчитате към днешна дата да се намеси и да разреши проблема ви с Николай Чавеев?
-На най-силният в България правораздавателен орган, а именно медии и телевизия

Comments

comments