Система за нощно виждане вградена в стъклото

Термовизионни устройства като очилата за нощно виждане помогат на полицията при търсене и спасяване, на войниците за да намерят лоши или жертви през стени или при пълна тъмнина. Въпреки това, най-добрите устройства изискват криогенно охлаждане, което ги прави тежки, скъпа и бавни. Въвеждането на графен, полупроводнм материали, който е 100 пъти по-здрав от стоманата.

Изследователите от Института по технологии в Масачузец са изградили от материала чип, който може да реши проблема. Получените инфрачервени сензори са достатъчно малки и биха могли да бъдат „интегрирани във всеки мобилен телефон и всеки лаптоп“, според съавтора на изследването, Томас Паласиос.

Графенът е един от най-известните сетивни към инфрачервена светлина материали, така че екипът изградил микроскопичен сензорен чип от материала. Допълнително графен бил използван за пренасяне на сигналите и да поддържа чипа върху въздушен джоб. Това елиминира необходимостта от външно охлаждане, което обикновено се изисква от такива устройства, за да отделя вътрешна топлина от инфрачервената сигнатура на целта.

Comments

comments