Сирия свали израелски самолет

samolet

Сирийската противовъздушна отбрана е свалила изтребител на Израел в събота сутринта, съобщава Reuters. Това е станало при отговор на Дамаск срещу по-ранните израелски въздушни удари край столицата и централната част на страната.

Израелското военно командване заяви, че само един от неговите самолети е бил ударен, докато е извършвал мисия срещу ирански цели в Сирия, откъдето е изстрелян дронът, навлязъл в израелското въздушно пространство малко по-рано. Така то отрече твърденията на сирийската армия, че е бил улучен повече от един самолет.

„Всичките се върнаха благополучно, с изключение на един, който се разби в Израел“, каза подполковник Джонатан Конрикус.

Дронът, навлязъл в израелското въздушно пространство в ранните часове на деня, е бил свален с израелски военен хеликоптер. „Иран е отговорен за това тежко нарушаване на израелския суверенитет“, подчерта Конрикус.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху провежда днес консултации по сигурността заради ситуацията на границата със Сирия, предаде ТАСС. От началото на инцидента на север Нетаняху провежда консултации по сигурността и утвърждава необходимите действия в реално време, се казва в документа. Членовете на израелския кабинет по сигурността получават информация за подробностите около случващото се.

На Голанските възвишения се чуват сирени за въздушна тревога, съобщи пресслужбата на израелската армия. Подробности не се съобщават.

Израелските военновъздушни сили са атакували днес една от военните бази в централния военен окръг на Сирия , съобщи източник от сирийското военно командване пред агенция САНА. В съобщението е посочено, че Израел „е извършил нов акт на агресия против Сирия“.

Comments

comments