СИРИЗА се опълчи на кредиторите и блокира приватизацията

Правителството на СИРИЗА е готово да „пролее кръвта си“, за да „върне достойнството на гърците“. Това заяви новият премиер на Гърция Алексис Ципрас преди началото на първото заседание на кабинета, предадоха световните агенции. Ще преустановим приватизацията на Национална електрическа компания (ДЕИ), обяви по тв МЕГА новият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис. ДЕИ беше включена в приватизационната програма на предишното правителство, заради голямата си задлъжнялост от 1 млрд. евро, припомня Български новини.

Приватизацията е записана в програмата за дерегулация и за предаване на частния сектор на държавни компании. Програмата е съгласувана с тройката кредитори – Евросъюза, ЕЦБ и МВФ. ДЕИ произвежда 69 на сто от електричеството и осигурява продажбата на 92% от тока консумиран в Гърция.

Новото правителството на Гърция иска да спре и приватизацията на най-голямото в страната пристанище в Пирея, което е основна точка от приватизационния план, изискван от кредиторите на страната. „Ще спрем приватизацията на пристанището в Пирея, както и на това в Солун“, заяви заместник-министърът на търговския флот Теодорос Дрицас, цитиран от АФП.

„Няма да влизаме в разрушителни битки, но няма и да продължим с политиката на подчинение“, посочи Ципрас преди първото заседание на кабинета. Премиерът каза още, че иска честно и изгодно за всички страни решение за страната си. Ципрас посочи, че ще преговаря с кредиторите на страната относно спасителния план на стойност 240 милиарда евро. Приоритетът на управляващите са „нови преговори с партньорите, за да се намери справедливо, изпълнимо и полезно за всички решение“, което да не предизвика „катастрофален разрив“, посочи Ципрас.

Като посочи, че най-важният му приоритет е да помогне на хората в нужда, Ципрас обеща „реалистични предложения“ за икономическото възстановяване на Гърция и се зарече да се бори с корупцията.

Лихвите на 10-годишните гръцки облигации се увеличиха с около 10% след днешното изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде ВВС. Скокът е израз на притесненията на инвеститорите относно краткосрочните рискове от преструктурирането на гръцкия дълг, за което настоява спечелилата изборите лява партия Сириза.

Comments

comments