Синдикати плашат със стачка заради пенсионната реформа

КТ „Подкрепа” заплаши със стачка заради подготвяната пенсионна реформа. От синдиката са против планираното плавно увеличение на пенсионната възраст от догодина. Идеята на социалния министър Ивайло Калфин е възрастта, на която жените ще прекъсват работа да се увеличава с по 2 месеца от 2016 година до 2023 година.
След това нарастването на възрастта ще продължи с по 3 месеца до 2037 година, когато дамите ще излизат в заслужен отдих на 65 години. При мъжете увеличението на пенсионната възраст ще е още по-плавно. В следващите 2 години ще е с по 2 месеца, а след това до 2029 година с по месец на година. От профсъюза са категорични, че по-дългото оставане на пазара на труда ще доведе до повече разходи за държавата.

„Повишава се рискът от заболявания, инвалидизиране и смърт. Това води до повишаване и на цената на необходимо медицинско обслужване, което несъмнено ще рефлектира върху Здравната каса“, твърдят от КТ „Подкрепа“. В декларация до премиера Бойко Борисов и социалния министър Ивайло Калфин синдикалистите настояват за замразяване на пенсионната възраст и осигурителен стаж.

Предложенията за промени в пенсионно-осигурителната система ще бъдат обсъдени от тристранката на 12 май.

Comments

comments