Симитличани разказват на млади изследователи за Мис Стоун и Яне Сандански

След откриването на експедицията „Симитлия – от Древността до наши дни” , участниците се отправиха към Горно Ораново. Известно е, че там има писмени извори, за това, че Мис Стоун е минала през селото по пътя към Струмица, където заедно с Катерина Цилка щели да бъдат освободени. В спомените си Яне Сандански пише: „Парите взехме на 18 януари и писахме на Чернопеев да пусне жените. Той ги изпроводил от Влахи в Ощава, оттам в Сенокос – Сърбиново – Ораново и през Струма нататък…”

В Горно Ораново участниците разгледаха средновековната крепост и храм „Св. Архангел Михаил”. Тук те разговаряха с местен човек, който бе първото доказателство, че комуникативната памет е съхранила образа на Мис Стоун и Яне Сандански.

Днес изследователите са в село Градево, където ще видят Подпряната скала, храм „Св. Илия”, храм „Св. Николай . В по- късните часове на вечерта ще бъде издигнат националния трибагреник на връх „Чуй Петльово”, местността Ливадище.

Утре експедицията продължава с посещение на селата Брежани и Ракитна, Сенокос и Мечкул, където в храм „Св. Илия” е кръстено от поп Найден детето на Катерина Цилка, „в един неделен ден рано сутринта”.

Comments

comments