СЗО: Пандемията далече не е приключила

Организацията обозначава вариантите на вируса с букви от гръцката азбука, за да избегне стигматизиращите национални названия

Коронавирусната пандемия далеч не е приключила, предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус след края на годишното заседание, което се състоя онлайн заради болестта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Реалността е, че ни предстои още много работа за прекратяване на тази пандемия“, подчерта той.

Гебрейесус определи като окуражителен фактът, че случаите на заразяване и жертвите намаляват в световен мащаб, „но би било монументална грешка за която и да е държава да мисли, че опасността е отминала“. Той подчерта, че е важно да продължи спазването на социална дистанция, миенето на ръцете, носенето на маски за лице и гарантирането на справедливо разпределение на ваксините.

СЗО вече е критикувала факта, че богати страни закупиха големи количества ваксини. В тях вече се ваксинират млади и здрави хора, докато бедни страни нямат достатъчно дози дори за здравни работници и изложените на повишен риск.

„Един ден – надяваме се скоро – пандемията ще е зад нас“, подчерта Гебрейесус. „Но психологическите белези ще останат за тези, които са загубили близки, здравни работници, натоварени отвъд точката на пречупване и милионите хора от всички възрасти, подложени на самота и изолация“.

Участниците в заседанието се споразумяха да се срещнат отново през ноември, за да започнат работа по пандемичен договор, който да гарантира, че всички страни ще бъдат по-добре подготвени за следващата пандемия, включително чрез по-добро международно сътрудничество, отбелязва ДПА.

Алфа, бета, гама, делта вместо „британски“, „южноафрикански“, „бразилски“, „индийски“

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че „тревожните“ варианти на коронавируса ще бъдат обозначавани от нея с букви от гръцката азбука, като каза, че това ще помогне да се избегне използването като нарицателни етнонимите на държавите, където за пръв път са се появили, предаде ДПА.

Група от експерти, събрана от СЗО, препоръча новите обозначения, които „ще бъдат по-лесни и практични за обсъждане от ненаучните среди“, съобщи организацията.
СЗО каза, че съществуващите системи за обозначаване и проследяване на генетичния произход на SARS-CoV-2 – вирусът причиняващ КОВИД-19, ще останат в употреба от учените и при научни изследвания.

Досега са идентифицирани четири „тревожни“ варианта на коронавируса.

Този открит първоначално във Великобритания ще бъде известен като „Алфа“, този открит първо в Южна Африка ще бъде обозначен като „Бета“, а откритият за първи път в Бразилия като „Гама“.

Най-новият от четирите, който за пръв път бе установен в Индия и бе категоризиран като „тревожен“ на 11 май, ще стане известен като „Делта“, отбелязва ДПА.

Comments

comments