Сериозна заплаха за крехката македонска демокрация, сблъсъци и несигурност в западната ни съседка

Най-малко 19 души са ранени по време на протестната демонстрация снощи в Скопие. За да бъде овладяна ситуацията, македонската полиция прибегна до използването на сълзотворен газ и водни оръдия. Протестиращите поискаха оставката на премиера Никола Груевски, заради обвинения от страна на опозицията, че е прикрил убиеца на Мартин Нешковски, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година.
Според местните медии демонстрантите са наброявали 2000 и 3000 души. Те скандираха „Убийци, убийци“, подпалиха контейнери за смет и хвърляха камъни по полицаите, охраняващи сградата. Безредиците продължиха не повече от два часа, след което полицаите, в пълно бойно снаряжение, успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия.
Консервативният премиер Груевски, който е на власт от близо 10 г., от известно време насам е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев, който огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи министър-председателя и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта. Този конфликт се превърна в сериозна заплаха са крехката македонска демокрация.
При поредното си разкритие Заев направи достояние за обществеността вчера десетина на брой аудиозаписа, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Груевски, ръководителят на разузнаването, министърът на вътрешните работи и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на Мартин Нешковски.
21-годишният младеж беше поддръжник на управляващата партия, който празнува изборната победа на Груевски на централния площад в Скопие. Той поиска да се качи непоканен на трибуната, заради което бе пребит до смърт. Член на специалните полицейски сили, отговарящи за сигурността на премиера, беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на младежа.
Заев напада с обвинения Груевски, че е подслушвал нелегално 20 000 македонци. Той казва, че е получил от неназовани лица записите, които оповестява периодично. Груевски обаче твърди, че записите са били направени от чуждестранни шпиони и обвинява Заев в заговор за преврат.

Comments

comments