Сериозна заплаха за житните ниви в Пиринско

Пшеницата, останала под вода, започва да гние

До 30 на сто от житните ниви в някой райони на страната са пропаднали заради висока влага. Във всички части на страната има загуби на есенниците от овлажнени площи, като най-засегнати са стопаните в Югозападна България. Растенията не издължат дълго във водата и започват да гният. Въпреки че е много трудно, някой земеделци се опитват да направят канали и вади в нивите си, за да отведат водата настрана и да спасят реколтата.

Заради калта и високата влага в почвата, пролетната сеитба тази година ще закъснее.
Сеялките ще влязат в полето към 10-15 април вместо в края на този месец, съобщи Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. В момента няма никаква възможност да се започне работа по сеитбата на слънчогледа и царевицата, защото терените не са подготвени, научи “Монитор”. Вече се изостава от нормалните агротехнически срокове за подготовка на пролетните култури, категоричен е експертът.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскват стопаните, е отмиването на торовете, с които са обработили нивите през тази зима. След 25 февруари се прави основното зимно запасяване. При висока влажност обаче хранителните вещества се отмиват, особено там, където има наклонени терени, където всичко от високата част се събира в ниската. Годишно зърнопроизводителите дават по 30 лева на декар за торове и още толкова за препарати за растителна защита.

Есенната сеитба също закъсня, за пролетната кампания стопаните също не можаха да направят дълбоката оран, коментира и Румен Ефтимов от Опитната станция по земеделие в Лозница.

Comments

comments