Сериозен трафик и потенциални проблеми по пътищата заради пътуванията за Нова година

Засилен трафик се очаква днес по магистралите и пътищата за страната, тъй като е последният работен ден за годината. Най-много пътувания вероятно ще има следобед и привечер. Особено натоварени ще са пътищата към зимните курорти.

 

В сравнение с пътуването покрай Коледа ремонтите по магистралите са по-малко, като вече няма събиране на движението за двете посоки в една лента по магистралите „Тракия“ и „Струма“. На „Хемус“ и „Марица“ има по едно място в ремонт, където движението се извършва само в едно от платната и за двете посоки. Днес това ще създаде предпоставки за сериозни задръствания.

 

На магистрала „Хемус“ критичен остава участъкът при тунел „Ечемишка“. Там и за двете посоки се използва тръбата в посока Варна, като стеснението е от километър 39 до километър 45. Срокът за ремонта е 29 април 2022 година, като на 24 и 25 декември на мястото се висеше с часове.

Пътуващите от и за Враца, Монтана и Видин могат да използват като алтернатива на „Хемус“ прохода Петрохан и пътя през Искърското дефиле.

 

На магистрала „Марица“ движението в участъка Свиленград – ГКПП Капитан Андреево (от км 99 до км 109) +800 в платното посока Пловдив е ограничено поради извършването на ремонтни дейности. Движението се осъществява в платното в посока ГКПП Капитан Андреево. Ремонтът там ще продължи до 30 юни 2022 г.

 

Почти на всички магистрали има участъци с ограничение на скоростта, които са любимо място за контрол на пътните полицаи. На „Тракия“ това е районът на пътен възел „Мухово“, където заради повреден мост има ограничение от 70 км/ч. На „Струма“ 50 км/ч е ограничението между километри 23 и 24, където стана катастрофата с автобуса от Северна Македония с 45 жертви. Там не е положен износоустойчивият пласт от асфалтовото покритие.

 

На „Струма“ трябва внимателно да се следят и табелите, тъй като преди няколко моста има ограничение от 100 км/ч.

 

Пътната полиция е накрак

 

Предвид очаквания интензивен трафик от Пътна полиция са предприели всички необходими мерки, за да осигурят безпроблемното придвижване, увериха днес от службата. Мобилизирани са и допълнителни екипи. В дните с най-сериозен трафик полицаите ще подпомагат и регулират движението на входно-изходните пътища в големите градове.

 

Предвидено е да има и полицейски автомобили в транспортния поток, чиято задача ще е да „извеждат от трафика“ шофьорите с неадекватни действия и рисково шофиране, Отправен беше призив и към пътуващите да подават сигнали за такива водачи на тел. 112, като обещанието е, че на тях ще се реагира.

В дните с по-спокоен трафик акцентът в работата на пътната полиция ще е контролът върху скоростните режими и шофирането след употреба на алкохол или наркотици.

 

От МВР припомниха, че практиката за отнемане на книжката и свалянето на номерата за връчени, но неплатени глоби, не е отменена. Пътните полицаи са оборудвани с таблети и лесно установяват такива случаи, а провинилите се трябва да намерят правоспособен водач, който да придвижи автомобила им до избрано до тях място в срок от 12 часа след налагане на санкцията. Книжката се връща при заплащане на глобите, а колата може да се регистрира отново половин година след неприятната случка.

 

За шофиране в аварийната лента на магистрала санкцията е глоба 1000 лева и три месеца без книжка. Размера на останалите глоби можете да видите тук.

 

Пътната агенция напомня: изтичат 12 350 винетки

 

Над 753 хил. годишни е-винетки за леки автомобили изтичат в първите два месеца на 2022 г. Валидността на 12 350 от тях приключва в първия ден от новата година, съобщиха от Националното тол управление. Така при прибирането след посрещането на 2022 г. може да се стигне до санкция, ако винетката не бъде подновена. Глобата е 75 лв., ако се плати на място.

 

Шофьорите могат да проверят валидността на електронната винетка или да купят нова на www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ. За седма поредна година през 2022 г. цените на е-винетките остават непроменени. Годишната винетка струва 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв., а уикенд винетката – 10 лв.

 

Полезните приложения

 

Въпреки обещанията за добра организация изненади по пътищата не са изключени, като навременната информация е ключова за избягване на тапи и проблемни участъци. Особено полезни в този смисъл са няколко приложения за смартфони.

 

Google maps например предлага по няколко маршрута до крайната спирка, като посочва време на пътуване на база актуалния трафик. Добре е приложението да се държи под око и при самото пътуване, тъй като може да предупреди за възникнал по трасето проблем.

 

Waze е друга полезна апликация, която наред с данни на трафика, на базата на които избира най-бърз маршрут, предупреждава за патрули на Пътна полиция, катастрофи, опасности на пътя и т.н.

 

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments