Село Баня събира подписка, иска да се отдели от община Разлог и да премине към община Банско

Жителите на разложкото село Баня искат отделянето му от община Разлог и присъединяването му към община Банско, от дни там върви подписка с искане за референдум. Според инициаторите на подписката, няма жител на селото, които да отказва поставяне на подписа си под искането. Поводът е намерението за изграждане на сметище в селото. Гражданско сдружение инициира серия протестни действия срещу изграждане на сметището, хората са категорични, че няма да допуснат намерението да се изпълни.

Няколко пъти на мястото, определено за сметище, което се намира на около 1 км от последните къщи на село Баня, на метри от шосейния път, който води до село Добърско.се събираха стотици жители, които остро възроптаха срещу настаняването на фургони на фирмата изпълнител на проекта.

„Отново ще кажем, че сме готови да легнем пред машините, ще направим жива верига, ще нагазим във водите на р. Драглишка, която минава оттам, за да браним гората, земята и водата си!

Избрано е възможно най-неподходящото място за строеж на сметище. Това място е богато на природни дадености, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград – 101 литра в секунда, наличие на археологически и културно-исторически паметници, а в непосредстрвена близост до бъдещото сметище тече пълноводната река Драглишка, изпълнена с рибни пасажи. Перспективата за развитие на всякакъв вид туризъм е отлична – освен, ако не се изгради сметището, което ще провали всеки замисъл и инвестиция в тази посока. Бунището ще бъде изградено до пътя, който води до църквата в с. Добърско – „Св. св. Тирон, и Теодор Стратилат” от 16-ти век. На всички многобройни туристи – български и чуждестранни, ще им се наложи да преминават на метри от вонящото сметище на път за храма в с. Добърско – една от светините на България, включен в списъка на 100-те национални обекти, както и в тези на Юнеско, за защитени обекти, важни за световното културно наследство, заявиха тогава жителите на селото. Протестните им действия няма да спрат ,съобщават от сдружението инициатор на протестит

Comments

comments