Сеймур Хърш: Друга е истината за ликвидирането на Бин Ладен

Популярният в страната си американски журналист и носител на престижната награда „Пулицър“ Сеймур Хърш обвини посипа с обвинения правителството на САЩ заради изкривяване на обстоятелствата около смъртта на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, чието ликвидиране беше извършено през 2011 г.
Според версията на Хърш Бин Ладен не се е укривал на свобода в Пакистан, както гласи официалното становище на американските власти, а е бил задържан от пакистанското разузнаване (ISI), което го е използвало като лост за натиск върху групировката Ал Кайда, пише Би Би Си.
Сътрудник на пакистанското разузнаване съобщил на американските власти къде се намира скривалището на Бин Ладен и за информацията според американския журналист този човек е получил награда от 25 милиона долара.
Хърш смята, че всъщност тялото на Бин Ладен с няколко дупки от куршуми в главата е било хвърлено от хеликоптер над планината Хиндукуш.
По думите на писателя Сеймур Хърш операцията, при която е ликвидиран лидерът на Ал Кайда, не е била таен и рискован ход на американците, а съвместна операция на военните разузнавания на Пакистан и САЩ.
Журналистът споделя, че знае за тези подробности от свой анонимен източник, след което се е консултирал с двама военни от командването на специалните операции на САЩ, както и с източници от Пакистан.
Това разобличаване на героичната операция, превърнала се в апотеоз на външната политика на Барак Обама, предизвика вълна от обвинения срещу Хърш както в САЩ, така и в Пакистан – казват, че той няма достатъчно улики и прави спорни заключения.
„Твърдението, че операцията, при която беше убит Осама бин Ладен, е била проведена не само от американците, е абсолютна лъжа“, заяви представителят на Белия дом Нед Прайс, който добави, че казаното от Хърш съдържа неточности и безпочвени изводи.
Основното послание в публикацията на Хърш в London Review of Books е, че от 2006 г. Бин Ладен се е намирал в Аботабад под контрола на Пакистан и с финансовата подкрепа на Саудитска Арабия.

Comments

comments