Седмицата ще започне с дъжд и гръмотевици, оправя се за уикенда

Седмицата ще започне с неустойчиво време, гръмотевици, дъжд и градушки. След ниски за месеца температури в сряда и четвъртък, през почивните дни ще се затопли.
Днес ще има променлива, често значителна облачност. В следобедните часове на много места в цялата страна ще превали и прегърми.
Възможни са градушки и временни усилвания на вятъра.
Максималните температури ще бъдат от около 20-21 градуса в западните райони до 27 на изток.
Във вторник облачността в западните райони ще намалява до незначителна в равнините.
Развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност ще има на изток, където около и след обяд на места ще превали и прегърми.
По-съществени ще бъдат явленията около Източна Стара планина и Странджа, но няма да са толкова интензивни и с такъв обхват като днешните.
Температурите ще останат от около 21 до 26 градуса. В Дунавската равнина ще духа умерен вятър от запад.
В сряда вятърът от северозапад-запад ще се усилва още и с него ще нахлува по-хладен въздух. Дневните температури ще бъдат от около 17-18 по високите полета до 23, 24 градуса в низините и на изток.
Облачността ще бъде променлива, в южните и източни райони – значителна и там на места отново ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици. Очакват се локални градушки.
Вятърът в Дунавската равнина ще бъде силен и бурен от запад-северозапад.
В четвъртък ще остане хладно, но ще започне постепенно стабилизиране на атмосферата.
Облачността ще бъде предимно незначителна, а краткотрайни превалявания са възможни само на отделни места на изток и около планините.
Дневните температури се очаква бъдат между 18 до 24 градуса. Вятърът от запад ще отслабва.
В петък ще има незначителна облачност, до слънчево преди обяд. Дневните температури ще започнат да се повишават и ще бъдат от 20 до 25 градуса.
През почивните дни в края на седмицата ще се установи слънчево време с повишаващи се температури – през първия ден от 22 до 27, а в неделя – от 24 до 29 градуса.
Бедствено положение е обявено в Мездра, след като поройните дъждове вчера предизвикаха наводнения в десетки сгради, прекъснаха транспортни връзки и активираха свлачища, предаде БНР.
Обстановката в общината се нормализира.
Наводнени са десетки жилищни и обществени сгради, в ниската част на град Мездра. Нивото на река Искър и притоците ѝ на територията на община Мездра спада.
Възстановено е движението по международния път Е-79, което беше спряно временно на две места. Остава затворено движението по третокласния път Мездра-София през Искърското дефиле, където и днес ще се разчистват свлачищата между селата Ребърково и Люти брод.
От проливния дъжд е отнесена баластрата по жп линията Мездра и село Руска Бела, но влаковете към Враца се движат по алтернативни коловози.

Comments

comments