Седем населени места в Симитлийско празнуват Св.Марина и Илинден

Християнските празници „Св. Марина” и Илинден ще бъдат отбелязани от жители, гости и приятели на симитлийска община.

Празниците започват на 16 –ти юли (събота), където в село Сенокос почитат Св. Марина”, Горна Железница също празнува тогава в аванс Илинден, а 17- ти на обяд, когато е и празника на светицата в Ракитна миряни се събират на обща трапеза. По същото време и село Градево, събира всички свои гости и приятели на празник на селото. На обяд на 17 юли (неделя) ще бъде отслужена празнична литургия за здраве. Вечерта за доброто настроение на празнуващите , организаторите са се погрижили за незабравимо изживяване.

В навечерието на Илинден отново в неделя 17-ти и край село Брестово, в подножието на причудливия скален масив Коматиница, ще се съберат на обща трапеза и ще почетат светеца с курбан за здраве.

През деня на 19-ти юли (вторник) по традиция миряни ще почетат празника на Св. Пророк Илия край оброчището в село Ракитна. Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години. Под дебелата му сянка през 2003-та година местните съградили параклис с пари от дарения. Така до ден днешен мястото остава много посещавано и уважавано от всички почитащи Св. Илия. На 19-ти също курбан за здраве ще бъде раздаден и при параклиса „Св. пророк Илия“ в село Брежани, местността Присадна.

Comments

comments