Сдружение „Баненска буна 2011“ ще съди Разлог заради изграждане на депо за отпадъци

Сдружение „Баненска буна 2011″ започва нова съдебна битка срещу община Разлог заради проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци. В Административен съд – Благоевград стартира във вторник /23 юни/ от 10,30 часа дело по Закона за достъп до обществена информация.
„Многократно изпращахме запитвания до общината, пускахме писмени заявления, за да ни дадат всички документи по проекта по ОП „Околна среда“. Получихме само малко обща информация и никакви аргументи за отказа да ни предоставят копия от договорите. Явно е, че нещо се крие зад този проект, не са спазени закони и нормативни уредби. Ще си гоним правата докрай“, каза Марин Янков, който е сред инициаторите за създаването на сдружението.
В случай, че не бъде удовлетвпремп искането им, те ще сезират и други съдебни инстанции. Сдружението „Баненска буна 2011″ има намерение да приложи въпросните договори като доказателство в дело срещу България, което членовете му ще заведат в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Според тях депото ще съсипе поминъка им – туризма, и ще навреди на здравето им. Те смятат, че строителството на обекта ще облагодетелства местни бизнесмени за сметка на екологичното равновесие в района. Това не е просто екологичен проблем, а проблем за оцеляването на местното население, казват протестиращите.
На съвсем друго мнение са от Общинската управа, която подържа становище, че депо трябва да има и то няма да навреди нито на околната среда, нито на здравето на хората.
В продължение на повече от 6 години бяха заведени 26 съдебни дела срещу този проект. Стойността му е за над 12 милиона лева, ще бъде на площ от около 200 декара. „Това депо се оказа най-проверяваният обект. Всички институции, които правиха инспекции на заложените дейности и на жалбите се произнесоха, че депото отговаря на всички екологични норми на Европейския съюз. Има сериозна кампания срещу този обект. Спекулира се с тази тема, особено по време на избори. Нека хората бъдат спокойни, защото проектът е съобразен с всички екологични изисквания“, категоричен е кметът Красимир Герчев.
Забавянето обаче доведе до допълнителни финансови санкции от ЕС. Тази година за всети тон депониран боклук се плаща два пъти повече – 56 лева, а не досегашните 28 лева. Новото депо ще се ползва не само от нашата община, но и от съседните – Банско, Белица и Якоруда, общо над 60 000 души няма да имат проблем с отпадъците и тяхното третиране, допълни кметът.

Comments

comments