Сгреши ли Радев или направи ключов ход с речта си за втория мандат?

Това е силен политически ход, но съществува и риск. Президентът се заявява като основна платформа АнтиГерб. Това смята политологът и преподавател проф. Румяна Коларова.

„Президентът го прави това в очакване на нещо, с което започнахме – едно ритуално коленичене пред президентството в началото на протестите. Той иска да им даде обща платформа. Същото направи и БСП, същото се опита да направи и Демократична България“, коментира тя.

Коларова настоя, че президентът говори за действия само на думи, но никога не е показвал реални действия. Освен това тя напомни, че президентът не може да „сочи пътя“ на българските партии и да им налага визия.

„Този президент няма никакъв политически опит“, напомни още Коларова.

„Да не се окаже, че нито една от видимите партии не го подкрепи. Този ход на президента ще увисне в празното пространство, това ще бъде и доста унизително“, добави тя.

 

Политологът Слави Василев пък е убеден, че изказването на Румен Радев е било ключово.

„Президентът ще остане на страната на гражданите, които искат промяна на политическото статукво. Той ще продължи да настоява за промяна. Той ще бъде готов с промени в Конституцията тогава, когато времето узрее за тях“, отбеляза той пред БТВ.

Василев смята, че би било абсурдно БСП да не подкрепи Радев.

Comments

comments