Свлачище: Подпорна стена се срути и разби пътя Симитли – Банско, ще регулират движението със светофар

Подпорна стена се срути и предизвика свлачище, което разби пътя Симитли- Банско тази сутрин. От агенция пътна инфраструктура изпратиха съобщение до медиите, което гласи :

Със светофарна уредба ще се регулира движението при 15-ти км от път ІІ-19 Симитли – Разлог в близост до село Градево. Тя ще бъде поставена до края на днешния работен ден. Временната организация на пътя за Банско се налага поради срутване на подпорна стена след падналите дъждове през изминалото денонощие. Участъкът е обезопасен и движението се извършва в една лента.

Алтернативните маршрути до Банско през предстоящите почивни дни са път II-84 Велинград – Юндола и път III-842 Белово – Юндола.

Още в началото на седмицата Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреди, че има опасност от пропадане на пътя за Банско, ако спешно не се предоставят средства за незабавни ремонтни дейности при км 15+200 от път ІІ-19. На 15 октомври т. г. поради деформиране на дясното платно, след поддаване на подпорната стена към река Пределска, бе поставена временна сигнализация за ограничаване на скоростта и пренасочване на движението на моторните превозни средства в лявата лента.

За неотложните разходи – минимум от 200 хил. лв., които трябва да бъдат осигурени на АПИ, е уведомено и Министерството на финансите. За цялостното укрепване и ремонтиране на участъка ще са необходимо около 600 хил. лв.

Към днешна дата агенцията не разполага със средства за извършване на ремонтни дейности. Очаква се с проекта за актуализация на държавния бюджет, приет от служебното правителството, и който предстои да се разгледа от 43-ото Народно събрание, да бъдат осигурени около 15 млн. лв. за изкърпване на настилките, обновяване на маркировката и подготовка на републиканските пътища за предстоящата зима.

Comments

comments