Свлачище е напът да откъсне от света симитлийското село Долно Осеново

1600 жители на симитлийското село Долно Осеново постоянно живеят с притеснението, че може да останат откъснати от света. Активирано от дъждовете свлачище отнесе подпорна стена с дължина 100 метра в началото на февруари тази година. Целият 20-метров скат се срути върху единственото шосе за населеното място. Няколко дни продължи разчистването му от тоновете пръст, камъни и дървета.
Община Симитли кандидатства за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет, за да се изгради нова подпорна стена.
„Вече 5 месеца чакаме финансиране за укрепване на свлачището, което се намира само на 500 метра от пътя за Банско. Пътят сега е укрепен и проходим, през лятото не създава проблеми, но при проливните валежи на есен е възможно скатът отново да се свлече, да блокира пътя и да ни откъсне от света”, каза кметът на село Долно Осеново Бисер Сегменов, цитиран от „Стандарт”.
Живущите в село Долно Осеново се надяват да не бъдат излъгани и до есента да бъдат осигурени необходимите около 120 000 лева за спиране на земните маси в района. „Длъжни сме да обезопасим ската, да направим нова подпорна стена и да гарантираме здравето и живота на хората”, уточни кмета на селото.

Comments

comments