„Свещената“ вода от Плиска е опасна за употреба, но интересът към нея е огромен

Водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен, пише „Труд“.
По-големият проблем е, че водата не е изследвана за други отрови или замърсители и здравните инспектори не могат да кажат дали е годна за пиене. Градската мълва твърди, че в нея има и арсен, но това не е доказано.
Кладенецът беше открит при разкопки в Плиска на 24 юли. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода.
На 3 август премиерът Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея да си маже болното коляно.
Интересът към кладенеца е огромен. Дори във вчерашния делничен ден над 40 души бяха дошли специално в Плиска да си налеят от водата. А тя се съхранява в бидони до кладенеца.
Ръководителят на разкопките доцент Павел Георгиев съобщи, че археолозите са стигнали на 8 метра дълбочина. Изпомпват водата, за да могат да работят в кладенеца. Попадат на керамика, мраморни парчета, тежести за ведра отпреди стотици години. Доцент Георгиев заяви, че водата трябва да се изследва дали е годна, а Църквата трябва да се произнесе за светостта на аязмото.
На 30 юли РЗИ-Шумен са издали протокол от изследване на водата от кладенеца. Частното лице Христо Христов е поискал изследването. От него стана ясно, че при норма от 50 мг на литър са отчетени 106 мг нитрати, съобщи д-р Йовка Костова, шеф на дирекция „Обществено здраве“. „Не е ясна причината за замърсяването. Може да е от торене във водосборната област, може да е от друго вторично замърсяване, което се просмуква в почвата. Не е ясно откъде извира тази вода и през къде минава“, коментира тя. От РЗИ предупреждават, че преваряването или филтрирането на водата не маха нитратите от нея.
Д-р Йовка Костова добави, че в случая са изследвани само 12 показателя на водата, което е абсолютният минимум. „Затова не можем да кажем дали тази вода става за пиене и дали е безопасна. Не е правено химично и микробиологично изследване“, заяви Костова.
При тези показатели на т.нар. свещена вода опасното за здравето количество е около 3 литра за човек, който тежи 70 кг, а за децата е литър.

Comments

comments