Свалиха най-големия паметник на Ленин, останал в Украйна

С акцията демонстрантите показаха, че са против влиянието на Москва.
Най-големият паметник на Ленин, който беше останал в Украйна, бе демонтиран тази нощ от демонстранти националисти в източния град Харков. С акцията срещу основателя на Съветския съюз те демонстрираха, че са против влиянието на Москва, предаде Франс прес.

За два часа работа с верижен трион краката на статуята бяха отрязани. След това, теглена с въже, статуята с височина 8,50 метра падна от пиедестала, а тълпата започна да ръкопляска, описва събитията кореспондентът на Франс прес.

Общата височина на композицията бе 20 метра, уточнява ИТАР-ТАСС.

Паметникът бе съборен вчера по време на голяма демонстрация във втория по големина украински град. Сред участниците в акцията се открояваха ултранационалисти от местния футболен клуб, посочва АФП.

Откакто през февруари падна режимът на проруския президент Виктор Янукович, съдбата на статуята бе повод за спорове в 1,5-милионния град, разположен в Източна Украйна, но в общи линии верен на Киев, макар и с преобладаващо рускоезично население.

Местните власти бяха обещали да демонтират паметника, спазвайки всички технически изисквания. Аргументът бе, че падайки, може да препречи шосето и да повреди тунелите на метрото. Демонстрантите обаче предпочетоха да се справят сами.

Вътрешното министерство образува дело за вандализъм, после набързо го закри, защото ранени нямаше. „Ленин ли? Оставете я тая работа. Да пада. Дано само никой не пострада. Дано този кървав комунистически идол не добави още хора в списъка на жертвите“, написа във Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков.

Според Аваков делото е закрито, тъй като свалянето на паметника е било разпоредено от областния губернатор Игор Балута, съобщи ИТАР-ТАСС.

По време на февруарските събития в Украйна бяха съборени и други статуи на Ленин, включително в Киев. Някои обаче все още се извисяват в проруските източни региони, контролирани от сепаратистите.

Кметът на Харков Генадий Кермес обеща пред радио „Руска служба за новини“ общината да възстанови сваления монумент. Жителите на града не подкрепят такива вандалски действия, каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тази нощ бе съборен и друг паметник на Ленин в Харковска област – в село Дергачи, съобщи Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър.

/БТА/

Comments

comments